Business Internaţional

Şeful General Electric a primit un pachet de acţiuni de 100 de milioane de dolari anul trecut, în semn de recunoaştere pentru „rolul pe care l-a jucat în transformarea firmei”

Preţul unei acţiuni GE ajunge în prezent la circa 12 dolari, aproape de nivelul înregistrat în 2018, când Culp a început să ocupe funcţia de CEO

Preţul unei acţiuni GE ajunge în prezent la circa 12 dolari, aproape de nivelul înregistrat în 2018, când Culp a început să ocupe funcţia de CEO

Autor: Eduard Ivanovici

12.03.2021, 13:20 572

Şeful General Electric, Larry Culp, a renunţat complet la salariu pe măsură ce criza provocată de COVID-19 a continuat să afecteze compania şi a refuzat bonusurile în cash, însă a primit la sfârşitul anului trecut un pachet de acţiuni care este evaluat acum la peste 100 de milioane de dolari, potrivit The Wall Street Journal.

În vara lui 2020, boardul a revizuit contractul CEO-ului şi s-a hotărât asupra unei prelungiri până în anul 2024, atribuindu-i un pachet de acţiuni „în semn de recunoaştere a rolului esenţial pe care l-a jucat în transformarea firmei”, conform unui raport GE.

În 2018, Culp a devenit primul „outsider” care a devenit CEO al General Electric, după ce o serie de probleme în cadrul diviziilor de energie şi servicii financiare a forţat firma să taie din dividende şi să îşi vândă o parte din business-uri.

Culp s-a concentrat pe reducerea nivelului de datorii şi a generat mai mult cash pentru a readuce conglomeratul pe linia de plutire, însă criza generată de coronavirus a lovit puternic compania, care s-a bazat constant pe industria aeronautică. Anul trecut, GE a concediat un sfert din cei 52.000 de angajaţi ai diviziei aeriene.

Însă acţiunile GE s-au dublat în ultimele şase luni, de vreme ce investitorii reîncep să creadă în transformarea firmei. Săptămâna aceasta, Culp a obţinut un acord de vânzare a diviziei de leasing aerian Gecas către grupul irlandez AerCap, care va deveni de departe cea mai mare companie din industrie, cu o cotă de piaţă de 25%-30%.

GE va primi 24 de miliarde de dolari în cash şi acţiuni, urmând să obţină o participaţie de 46% în firma nou-creată.

AerCap a făcut rost anul trecut de o participaţie de 15,9% în cadrul operatorului low-cost Norwegian Air Shuttle şi a cumpărat în 2013 International Lease Finance Corp. pentru 7,6 miliarde de dolari.

În prezent, capitalizarea de piaţă a GE ajunge la 116 miliarde de dolari, iar preţul unei acţiuni este de 12,27 dolari, aproape de nivelul înregistrat în 2018, când Culp a început să ocupe funcţia de CEO

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO