Business Internaţional

Şeful ExxonMobil, companie care explorează şi exploatează gaze în Marea Neagră, promite angajament şi deschidere

Şeful ExxonMobil, companie care explorează şi...

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2018, 00:05 565

Este greu de imaginat că predecesorii lui Darren Woods, actualul CEO al gigantului american ExxonMobil, ar fi putut vorbi la fel de entuziasmaţi despre importanţa „implicării, discuţiilor şi dezbaterilor“ ca acesta, scrie Financial Times.

Sub conducerea lui Woods, modul în care gigantul este prezent şi pe piaţa din România din 1992, prin intermediul produselor petroliere, comunică s-a schimbat.

În prezent, în România compania activează şi pe partea de explorare şi producţie de gaze naturale şi petrol în perimetrul Neptun din Marea Neagră, pentru care a semnat un acord de explorare cu OMV Petrom. Împreună, cele două companii au găsit o acumulare de gaze estimată între 42 şi 84 miliarde de metri cubi.

Marea Neagră este una dintre zonele cu cel mai bun potenţial de resurse începând cu anul 2018 dintre toate zonele pe care le tatonează în acest moment ExxonMobil în căutarea de gaze naturale.

Mesajul fundamental al companiei nu s-a schimbat însă. Exxon crede că petrolul şi gazele vor fi o parte vitală din mixul energetic al lumii decenii la rând şi intenţionează să fie unul dintre cei mai eficienţi producători ai acestor resurse şi al produselor realizate din ele.

În zilele de glorie ale Exxon, liderii companiei îşi puteau permite să adopte o atitudine „de sus“ chiar şi cu guvernele şi propriii acţionari. Totuşi, din 2006, acţiunile acesteia au crescut cu aproximativ 38%, cu mult sub performanţa indicelui american S&P.

Între timp, în 2015 aproape toate guvernele lumii au aderat la acordul de la Paris privind climatul. Woods s-a angajat să se asigure că Exxon răspunde lumii în schimbare. Poziţia sa este în linii mari asemănătoare cu cea a predecesorului său Rex Tillerson, dar acesta a mers mai departe, evidenţiind strategii de combatere a riscurilor privind climatul şi discutând despre aceste riscuri cu investitorii. În semn de deschidere, compania le-a permis de asemenea marilor acţionari să se întâlnească cu directorii de board.

Perspectiva de bază a Exxon nu este foarte diferită de cea din timpul lui Tillerson. Estimarea sa de bază este că cererea mondială de petrol va continua să crească, justificând noi investiţii. poate că cererea de benzină ar putea atinge un vârf şi mai apoi scădea, acceptă Woods, dar cererea de petrol pentru transportul greu şi sectorul produselor petrochimice va fi mult mai greu înlocuită, susţine acesta.

Investitorii nu sunt convinşi încă de abordarea lui Woods. De când acesta a preluat frâiele companiei, acţiunile acesteia au scăzut cu aproximativ 11%, în timp ce cele ale rivalei sale americane Chevron au avansat cu 6%. Temerile legate de planurile Exxon privind cheltuieli sporite de capital şi producţia sa constantă pe termen scurt au pus în umbră performanţa slabă a acţiunilor.

Woods a sugerat însă, că 18 luni reprezintă o perioadă prea scurtă de timp pentru a-i judeca performanţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO