Business Internaţional

Seful EasyJet "zboara" spre cinematografie

12.05.2003, 00:00 15

Stelios Haji-Ionnaou, fondatorul conglomeratului EasyGroup din care face parte cunoscuta linie aeriana cu cost redus EasyJet, a renuntat recent la o confruntare legala cu o mica firma numita Easyart, cu privire la brandul "Easy", pentru a se lansa intr-o batalie mult mai mare.
Intreprinzatorul grec, care foarte rar renunta la o lupta, a deschis un nou flanc de atac impotriva gigantilor de distributie de filme hollywoodiene, pentru ca nu au furnizat filmele solicitate de compania sa nou infiintata Easy-Cinema.
"Ar fi trebuit sa-i spun Stel, dar acum este prea tarziu.", a spus el despre imperiul sub brandul "Easy", care acopera afaceri de la linii aeriene pana la internet cafe-uri si inchirieri de automoble. "In timp, cuvantul Easy va deveni sinomin cu afacerea noastra, dar deocamdata trebuie sa-mi duc la bun sfarsit bataliile legale".
Haji Ionnaou i-a instruit pe avocatii sai sa depuna plangeri la autoritatile din domeniul concurentei impotriva celor mai mari firme de distributie de film din Marea Britanie, care reprezinta peste 90% din piata interna.
EasyCinema, care urmeaza sa fie deschis in Milton Keynes la sfarsitul acestei luni isi va ajusta preturile in functie de cerere si de cat de rapid sunt facute rezervarile. Astfel, ca un bilet la un film ar putea fi vandut cu mai putin de 20 de penny, punand in pericol contractele standard de inchiriere in care cinemtografele platesc distribuitorilor un procent din incasarile provenite din vanzarile de bilete.
Haji-Ionnaou  si-a asumat insi riscul de a plati o suma fixa si de a-si asuma el riscul vanzarilor de bilete. Pana acum insa nu i-au fost acordate filmele pe care le-a solicitat. "Nu-mi pasa daca au vorbit sau nu unii cu altii. Toti se compoarta la fel deci conspira tacit", spune el.
EasyCineva va incepe cu filme furnizatre de Pathe UK, un distribuitor de film independent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO