Business Internaţional

Seful de la Deutsche Bank nu va ajunge in inchisoare pentru salariul sau in stil american

02.04.2004, 00:00 12



Tribunalul din Dusseldorf a decis miercuri ca nu exista destul dovezi pentru a-i condamna pe Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, Klaus Esser si alti patru acuzati in procesul Mannesmann. Acestia au scapat pentru moment de invinuirile legate de incalcarea increderii acordate de actionari deoarece au primit bonusuri "neadecvate", potrivit Financial Times.



Procurorii din Dusseldorf sustinusera ca fostii directori ai Mannesmann nu si-au facut datoria fata de actionarii companiei de telecomunicatii, deoarece au aprobat bonusuri de aproape 60 milioane de euro pentru conducerea companiei imediat dupa ce grupul a fost preluat de britanicii de la Vodafone, tranzactie evaluata la 178 miliarde de euro. Directorii au afirmat ca si-au meritat recompensele, deoarece au obtinut un pret bun pentru companie.



Brigitte Koppenhofer, judecator la tribunalul din Dusseldorf, a decis ca bonusurile "sunt ilegale din punctul de vedere al legii societatilor pe actiuni, deoarece platile nu au fost in interesul companiei, insa nu reprezinta o incalcare a increderii actionarilor".



Decizia este una preliminara si nu implica renuntarea la acuzatii. procurorii au anuntat ca vor aduce noi martori pentru a schimba parerea celor cinci judecatori, scrie The New York Times. Totusi, unii acuzati, avocatii lor si chiar un purtator de cuvant al tribunalului au declarat ca o condamnare este improbabila.



In cazul in care nu va fi declarat vinovat, pozitia lui Josef Ackermann in fruntea celei mai mari banci germane pare a fi asigurata, dupa o perioada lunga de incertitudine. Momentul deschiderii procesului a fost inoportun pentru Deutsche Bank, in contextul in care presiunea procesului de consolidare a industriei bancare germane este in crestere.



Desi nu va mai ajunge in inchisoare, tribunalul i-a dat de inteles lui Ackermann ca nu este un prea bun custode al intereselor actionarilor.



"Managerii nostri, pana acum, credeau ca pot obtine tot ce vor", spune Marcus Lutter, profesor de drept si expert in guvernanta corporativa la Universitatea din Bonn. "Acum, ei isi vor aduce aminte de ce s-a intamplat la Dusseldorf si isi vor da seama ca exista niste limite", a adaugat el.



Motivul principal pentru care procesul a fost atent urmarit in intreaga lume este ca verdictul ar fi aratat daca Germania doreste sa adopte standardele anglo-americane privind remunerarea directorilor companiilor. Insa nu s-a intamplat asa ceva, sau daca s-a intamplat, nu a fost acelasi lucru cu un verdict "nevinovat".



Reprezentantii Binz & Partner, firma de avocatura care a cerut investigatia procuraturii, au declarat ca nu sunt dezamagiti de decizia tribunalului.



"Nu are nici o importanta faptul ca nimeni nu a fost declarat "vinovat". Mai important este ca pietele sa isi dea seama ca acest tip de bonusuri nu pot fi admise in contextul actualei legi a companiilor", a afirmat Martin Sorg. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO