Business Internaţional

Seful BCE ii avertizeaza pe bancheri: Bonusurile prea mari sunt nocive

13.12.2009, 23:08 15

Acordarea de bonusuri consistente bancherilor ar putea contribuila izbucnirea unei noi crize financiare, a avertizat Jean-ClaudeTrichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

Trichet a declarat ca institutiile financiare ar trebui sa sefoloseasca de cresterea profiturilor pentru a-si intari bazele decapital si nu pentru a acorda compensatii sau bonusuri cu valorinejustificate.

Comentariile lui Trichet reprezinta cea mai dura criticaformulata pana acum de BCE cu privire la remunerarea excesiva abancherilor.

Trichet i-a indemnat in repetate randuri pe bancheri sa profitede imbunatatirea conditiilor de pe pietele financiare pentru a seintari in fata unei economii mondiale inca fragile. El a avertizatca platile excesive ar putea chiar ameninta stabilitatea sistemuluifinanciar.

"Voi spune ca asa-numita cultura a bonusurilor reprezinta unuldin multii factori care pot indrepta sistemul financiar in directiagresita", a declarat Trichet.

Comentariile acestuia au survenit in contextul deciziei MariiBritanii de a introduce o taxa exceptionala asupra bonusurilorbancherilor, miscare urmata rapid de Franta.

Trichet a reamintit bancherilor ca BCE a furnizat sistemuluifinanciar din zona euro lichiditati nelimitate "nu pentru banci insine, ci pentru a le ajuta pe acestea sa finanteze economiagenerala".

El a sugerat in ultimele sale discursuri ca BCE se teme casistemul financiar mondial ramane fragil in sine, poate intr-omasura mai mare decat inainte de alte crize financiare. Recent,presedintele BCE a avertizat ca este posibil ca strategii sa fiajuns la limita a ceea ce pot face pentru a preintampina crizeledin ce in ce mai intense de pe pietele financiare. BCE se teme inspecial ca actiunile intreprinse de bancile centrale si guvernei-au incurajat pe bancheri sa creada ca scenariul cel mai pesimistva putea fi intotdeauna evitat.

Trichet a argumentat ca "riscurile sistemice" scoase la ivealade criza financiara subliniaza necesitatea crearii unui nou cadrude supraveghere in Europa care sa evalueze in acelasi timpriscurile generale la adresa stabilitatii financiare pe langasupravegherea bancilor individuale.

Conform planurilor UE pe punctul de a fi implementate, Tricheteste asteptat sa conduca un nou Consiliu European pe RiscuriSistemice, care va fi sprijinit de BCE. Trei noi institutiipaneuropene vor supraveghea de asemenea sectoarele bancar, alasigurarilor si serviciilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO