Business Internaţional

Şeful Băncii Centrale din Italia: Vaccinurile reprezintă principalul instrument de recuperare. Rata inegală de imunizare, cea mai mare ameninţare pentru economia globală

Ignazio Visco ocupă funcţia de şef al Băncii Centrale a Italiei din noiembrie 2011, fiind precedat de actualul premier Mario Draghi

Ignazio Visco ocupă funcţia de şef al Băncii Centrale a Italiei din noiembrie 2011, fiind precedat de actualul premier Mario Draghi

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2021, 15:54 71

Ritmul inegal al vaccinărilor anti-COVID-19 reprezintă cea mai mare ameninţare pentru recuperarea economiei mondiale şi ar putea produce o serie de schimbări semnificative pentru ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare, a declarat şeful Băncii Centrale din Italia, conform Financial Times.

„Principalele instrumente pe care le avem momentan la îndemână nu sunt nici măsurile fiscale, nici cele monetare, ci vaccinurile. Trebuie să menţinem nivelul de cooperare în cadrul ţărilor din G-20 pentru a evita scenariul în care stadiile diferite ale campaniilor de imunizare ar crea o nouă serie de diferenţe de-a lungul economiilor”, spune Ignazio Visco.

Miercuri, liderii statelor din grupul G-20 se vor întâlni în Italia pentru a discuta recuperarea economiilor în curs de dezvoltare, incluzând aici scutirea temporară a datoriilor şi o potenţială creştere a drepturilor speciale de tragere (DST) din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Italia este a cincea cea mai vizitată ţară din lume şi, având în vedere al treilea val al pandemiei de coronavirus, nu este clar când va lua sfârşit criza prin care trece industria turismului. Anul trecut, doar 25,5 milioane de vizitatori străini au petrecut cel puţin o noapte în peninsulă, faţă de 65 de milioane în 2019 – declin de peste 60%.

Rezultatele din 2020 se traduc prin venituri de 17,45 miliarde de euro, cu 26,85 miliarde mai puţin decât în anul precedent, conform datelor publicate de Banca Italiei, citate de TheLocal.It.

Până acum, Italia a raportat peste 3,6 milioane de infecţii şi aproxiamtiv 110.000 de decese provocate de coronavirus. Între timp, autorităţile au administrat peste 11 milioane de doze, număr ce acoperă cu prima doză 12,6% din populaţia ţării, cu 0,3% peste media UE.

Italia va rămâne închisă cel puţin până în luna mai, în contextul în care jumătate din ţară a intrat în scenariul roşu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO