Business Internaţional

Seful BA a renuntat la un bonus de jumatate de milion de lire

22.05.2008, 19:39 14

Willie Walsh, directorul executiv al companiei aeriene British Airways (BA), a anuntat ca va renunta la bonusul de 550.000 de lire sterline (690.000 de euro), din cauza haosului creat odata cu inaugurarea noului terminal din cadrul Aeroportului International Heathrow din Londra, in ciuda rezultatelor pozitive pe care compania le-a inregistrat in primul trimestru al acestui an, scrie Financial Times.
Anul trecut, compania aeriana a atins o marja a profitului de 10%, pentru prima data in istoria companiei. De asemenea compania a anuntat ca anul acesta va plati dividendele - de 5 lire sterline (6,27 euro)/actiune - pentru perioada 2000-2001 si ca va acorda bonusuri angajatilor in valoare de 35 de milioane de lire sterline (43,95 milioane de euro). Cu toate acestea, conducerea companiei a atras atentia ca profitul pe acest an s-ar putea cel mai probabil sa fie afectat negativ de cresterea preturilor la carburanti.
Compania aeriana a atins profitul stabilit pentru primul trimestru al acestui an, in ciuda costurilor suplimentare in valoare de 16 milioane de lire sterline cauzate de problemele care au aparut dupa inaugurarea Terminalului 5.
Walsh, care anul trecut a incasat un salariu anual de 700.000 de lire (879.330 euro), a declarat public ca isi asuma intreaga responsabilitate pentru criza care s-a creat la inceputul acestui an odata cu inaugurarea Terminalului 5. "Data fiind criza care s-a creat la inceputul acestui an, odata cu inaugurarea noului terminal un asemenea bonus nu mi s-ar fi cuvenit", a declarat Walsh.
"N-am nicio idee sub ce forma s-ar fi acordat bonusul", a adaugat Walsh. "Forma sub care bonusul ar fi fost acordat nu a fost aprobata de consiliul financiar al British Airways, din moment de Wlash a renuntat sa-l primeasca", a declarat Martin Brouhton, presedintele BA.
Walsh ar fi putut primi un bonus maxim de 100% din valoarea anuala a salariului sau daca obiectivele pentru acest an ar fi fost indeplinite, cu toate ca acest lucru nu s-a intamplat.
Conducerea BA a anuntat ca staff-ul companiei aeriene va primi 80% din valoarea maxima a bonusurilor posibile, din moment ce standardele de punctualitate si recomandari din partea clinetilor nu au fost atinse.
Compania a inregistrat o crestere a profitului operational anul trecut de 45%, de la 602 milioane de lire sterline (756,7 milioane de euro), nivel atins in 2006, la 875 de milioane de lire sterline (1,09 miliarde de euro).
Analistii sunt de parere ca profitul BA va scadea simtitor in acest an, pe fondul cresterii preturilor la petrol, care in momentul de fata se tranzactioneaza la un pret de 125 de dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO