Business Internaţional

Sefii de la Enel sunt acuzati de luare de mita

15.07.2003, 00:00 26



Procurorii italieni ancheteaza membri ai conducerii executive a Enel, cel mai mare distribuitor italian de energie, banuitI ca ar fi acceptat peste 600 de milioane de euro drept mita, de pe urma contractelor semnate cu principalii furnizori ai companiei.



Investigatia procurorilor din peninsula a condus deja la plecarea lui Antonino Craparotta, directorul departamentului de energie, cea mai importanta ramura a Enel, care a demisionat zilele trecute din functia pe care a detinut-o in cadrul companiei.



Magistratii care se ocupa de acest caz au descoperit mai mult de 2,5 milioane de euro intr-un cont din Monaco pe numele lui Antonino Craparotta si a sotiei acestuia. Contul era alimentat din platile companiilor offshore.



Demisia lui Craparotta a fost precedata luna trecuta de arestarea celor doi directori din cadrul departamentului de inginerie. Tot atunci mai multe persoane au fost retinute pentru ca au transferat mai mult de 12 milioane de dolari in conturi personale din Elvetia si Monaco.



Magistratii din Milano au inceput anchetarea directorilor de la Enel in luna februarie a acestui an. Actiunea a avut loc in urma unui raport intern de audit efectuat la cererea lui Paolo Scaroni, director general al Enelpower din iunie anul trecut.



Raportul facea parte dintr-un plan amplu de strategie dirijat de Scaroni. Aceasta miscare a dat la iveala faptul ca intre 2000 si 2001 au fost incheiat o serie de contracte externe neprofitabile.



Paolo Scaroni a fost angajat de guvernul italian, principalul actionar al companiei. Scopul a fost acela de a pregati scoaterea la vanzare a celei de-a doua transe de actiuni dupa oferta publica initiala din 1999, cea mai mare din lume. Analistii considera ca acest proces nu va impiedica vanzarea mai multor actiuni Enel.



Procurorii au inceput sa instrumenteze contractele pe care colosul italian le-a incheiat cu Emiratele Arabe Unite.



Mai mult, in ultimele saptamani, reprezentantii justitiei italiene si-au extins cercetarile. Ei au vizat accesul direct la departamentul care se ocupa de administrarea si generarea energiei la Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO