Business Internaţional

Şefii celor mai mari companii britanice câştigă de 120 de ori mai mult decât angajaţii lor

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mădălina Bodârlău

14.10.2014, 00:02 254

Directorii companiilor cu cea mai mare capitalizare bursieră din Marea Britanie au obţinut în ultimul an venituri totale cu 21% mai mari faţă de aceeaşI periodă a anului trecut, ei câştigând de 120 de ori mai mult decât angajaţii de rând.

Cifrele reflectă discrepanţa tot mai puternică dintre veniturile executivilor şi cele ale subalternilor, în condiţiile în care salariul mediu pe economie al ţării nu a reuşit să ţină pasul cu inflaţia, veniturile reale scăzând cu 8% în ultimii şapte ani, scrie Financial Times.

Diferenţa dintre veniturile executivilor şi cele ale subalternilor s‑a adâncit semnificativ în ultimii 14 ani. În anul 2000, directorii câştigau de 47 de ori mai mult decât subalternii. De atunci şi până acum, media câştigurilor totale ale executivilor a avansat cu 278%, pe când veniturile medii ale angajaţilor full‑time din aceleaşi companii au înregistrat un avans modest, de 48%, potrivit raportului elaborat de grupul de cercetare Income Data Services (IDS), care se bazează pe rapoartele anuale ale companiilor britanice incluse în indicele FTSE 100 al celor mai valoroase 100 de companii de pe bursa londoneză.

Veniturile directorilor executivi au crescut nu atât datorită salariilor, şi mai degrabă datorită creşterii stimulentelor acordate pe termen lung sub formă de acţiuni.

Salariile directorilor au crescut în medie cu  2,5% şi bonusurile cu 12%, pe când stimulentele financiare  pe termen lung au crescut cu 44%. Potrivit raportului IDS, directorul unei companii din  FTSE 100 căştigă în medie 2,43 de milioane de lire sterline anual.

Marea Britanie a adoptat măsuri mai stricte referitoare la plata executivilor. Acţionarii trebuie acum să voteze politica de remunerare cel puţin o dată la trei ani iar companiile trebuie să publice un raport care să includă suma totală obţinută anual de directorii executivi.

“În timp ce noile reguli par să semnaleze începutul unei noi ere în politica de remunerare şi în ceea ce priveşte puterea acţionarilor, rămâne de văzut dacă reformele vor duce la o îmbunătăţire a gradului de transparenţă privind recompensarea şefilor”, a spus Steve Tatton, editorul raportului IDS.

Cele mai mari câştiguri le au directorii din sectoarele media, marketing şi telecomunicaţii, pe când executivii care câştigă cel mai puţin se găsesc în retail, software şi IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO