Business Internaţional

Şefa FMI avertizează: Egoismul naţionalist ar putea distruge economia globală

Christine Lagarde: „Va fi o lume mai diversificată, cu mai multe nevoi şi cu o putere împărţită între mai mulţi“. Foto: AFP

Christine Lagarde: „Va fi o lume mai diversificată, cu mai multe nevoi şi cu o putere împărţită între mai mulţi“. Foto: AFP

Autor: Daniela Stoican

04.02.2014, 19:52 661

Pericolul unor disensiuni la nivel global creşte pe măsură ce echilibrul de forţe începe să încline dinspre economiile avansate spre pieţele emergente, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, care estimează că pieţele emergente vor contribui cu două treimi la producţia mondială peste zece ani, faţă de jumătate în prezent.

Tensiunile la nivelul economiei globale riscă să provoace crize „mai frecvente şi cu efecte mai distructive“ dacă ţările nu pun interesul global mai presus de câştigul naţional, a atenţionat Lagarde, citată de The Telegraph.

„Va fi o lume mai diversificată, cu mai multe nevoi şi cu o putere împărţită între mai mulţi“, a afirmat ea la Londra. „Într-o astfel de lume ar putea fi mult mai dificil să obţii rezultatele dorite, să ajungi la un consens de importanţă globală.“

Lagarde arată că, deşi integrarea finan­ciară a ajutat economia globală, criza finan­ciară din 2008, declanşată de colapsul pieţei de credite ipotecare din SUA, a demonstrat că ţările se pot nărui ca piesele unui joc de domino dacă nu lucrează împreună. Ea a explicat că pachetul de stimulare de o mie de miliarde de dolari convenit în 2009 de grupul G20 la Londra a salvat lumea de la colaps economic. „Atunci când legăturile sunt profunde şi puternice, este mai greu să le descurci. Cana­lele care aduc convergenţă pot aduce şi contagiune“, a spus ea.

În discursul său, Lagarde a spus de asemenea că imigrarea în masă către eco­no­miile avansate ajută la reducerea presiu­nilor, dar pe de altă parte ar putea să „intensifice tensiunile“. Ţările bogate din vestul Europei se confruntă cu un deficit de forţă de lucru calificată din cauza îmbătrânirii populaţiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO