Business Internaţional

Şefa BCE vede o accelerare a redresării în vară şi respinge categoric ideea anulării datoriilor statelor membre ale zonei euro

Şefa BCE vede o accelerare a redresării în vară şi...

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2021, 00:06 2147

Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a previzionat că revenirea zonei euro se va accelera în vară, subliniind în acelaşi timp că autorităţile vor avea o sarcină grea în a reduce treptat dependenţa economiilor de susţinerea de urgenţă, scrie Bloomberg.

Într-un interviu acordat ziarului francez Le Journal du Dimanche, Lagarde şi-a exprimat încrederea în capacitatea regiunii de a ieşi din criza coronavirusului mai puternică, cu un viitor mai digital şi mai verde.

„Rămânem convinşi că 2021 va fi un an al revenirii“, a declarat aceasta.

BCE anticipează în prezent o creştere economică de aproape 4% în acest an, după un declin de aproape 7% în 2020, iar Lagarde a arătat că aceasta este posibilă dacă susţinerea nu este retrasă prea curând, deşi situaţia depinde în mare măsură de ritmul vaccinării, deocamdată prea lent.

Aceasta a avertizat de asemenea că „odată încheiată pandemia, vom avea de-a face cu o situaţie dificilă“. Nu trebuie să repetăm greşelile trecutului retrăgând imediat stimulentele fiscale şi monetare. Autorităţile trebuie să ofere susţinere flexibilă, care să fie redusă treptat.

În acelaşi timp, şefa BCE a respins apelurile de anulare a datoriilor acumulate de ţările membre pentru susţinerea economiilor în timpul crizei coronavirusului, potrivit Euractiv. BCE a luat măsuri fără precedent pentru a atenua şocul pandemiei în zona euro, lansând o schemă masivă de achiziţii de obligaţiuni care a totalizat până acum 1.850 mld. de euro.

„Anularea acestor datorii este de neconceput“, a declarat Lagarde.

„Aceasta ar reprezenta o încălcare a tratatului european care interzice strict finanţarea monetară a statelor“, a arătat aceasta în comentarii făcute ca reacţie la un apel lansat recent de un număr de peste 100 de economişti ca BCE să întărească revenirea ţărilor din regiune prin anularea datoriilor acestora.

Într-o scrisoare publicată de mai multe ziare europene, economiştii notează că un sfert din datoriile publice ale ţărilor euro, 2.500 mld. euro, sunt acum deţinute de către BCE.

Economiştii propun ca BCE să ierte aceste datorii, ţările angajânduâse în schimb să chletuiască suma echivalentă pe înverzirea economiilor lor şi pe proiecte sociale.

Lagarde a respins ideea, subliniind că este încrezătoare în capacitatea statelor de a-şi plăti datoriile.

Între timp, producţia industrială din Germania, cea mai mare economie a regiunii, a stagnat pentru prima dată în opt luni în decembrie, sporind semnele că economia este slăbită de al doilea val al pandemiei, notează Bloomberg.

De asemenea, optimismul investitorilor din zona euro a consemnat o scădere neaşteptată în februarie, în condiţiile în care noile restricţii îşi pun amprenta asupra economiei acesteia, potrivit Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO