Business Internaţional

Şefa BCE spune că nu vor fi schimbări importante în politica monetară la următoarea şedinţă

Şefa BCE spune că nu vor fi schimbări importante în...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.05.2021, 00:00 65

Preşedinta Băncii Centrale Europene, franţuzoaica Christine Lagarde, a indicat o posibilitate redusă ca instituţia să efectueze schimbări majore în politica sa monetară în afara setărilor actuale ale programelor de stimulare atunci când factorii de decizie se vor întruni luna viitoare, scrie Bloomberg. Ea a făcut aceste observaţii în condiţiile în care inflaţia accelerează în zona euro, UE şi SUA.

„Este mult prea devreme şi de fapt nu este necesar să se dezbată probleme pe termen lung“, a declarat Lagarde la Lisabona, răspunzând la o întrebare dacă revenirea economică a Europei poate determina BCE să reducă programul său de urgenţă de achiziţii de obligaţiuni.

„Angajamentul nostru faţă de zona euro este să menţinem condiţii de finanţare favorabile pe toată perioada pandemiei“, a spus ea.

O intensificare a eforturilor de vaccinare şi o scădere a infecţiilor au alimentat speculaţiile că oficialii BCE ar putea începe în curând să discute retragerea treptată a sprijinului.

Banca centrală a zonei euro şi-a intensificat achiziţiile de obligaţiuni în acest trimestru pentru a contracara o creştere a costurilor de finanţare  determinată de recuperarea mai rapidă a SUA. Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni pe 10 iunie. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO