Business Internaţional

Sediile HSBC si New York Times, vandute

01.05.2007, 17:31 13

HSBC, cea mai mare banca europeana, a anuntat incheierea unui contract de vanzare si reinchiriere a sediului sau global din Londra cu compania spaniola Metrovacesa in cadrul celei mai ample tranzactii individuale din domeniul imobiliar din istoria Marii Britanii, scrie International Herald Tribune.
Metrovacesa a platit 1,09 miliarde de lire sterline (1,6 mld. euro) pentru un contract de inchiriere pe 998 de ani a turnului de 210 metri situat in 8 Canada Square din Canary Wharf, al doilea district financiar important al Londrei.
HSBC va ramane in cladire sub un contract de inchiriere pe 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii contractului cu inca cinci ani. Compania s-a mutat in aceasta cladire in anul 2002. Tranzactia evidentiaza decizia HSBC de a ramane in Londra. Metrovacesa, cu sediul in Madrid, cea mai mare companie imobiliara listata din Spania, detine peste 4 milioane de metri patrati inchiriabili in Spania si Franta, iar divizia sa de dezvoltari rezidentiale construieste 3.000 de unitati pe an in Spania.
"Aceasta tranzactie este o dovada a determinarii noastre de a castiga o prezenta semnificativa in cele mai importante orase de pe plan mondial pentru a ne atinge tinta de a deveni unul dintre cei mai mari investitori internationali din domeniul imobiliar", a declarat Jesus Garcia de Ponga, vicepresedinte al Metrovacesa.
O alta tranzactie majora din acest sector este reprezentata de achizitia de catre compania de dezvoltare imobiliara Africa Israel Investments a prestigioasei cladiri in care se afla sediul cotidianului american The New York Times din Times Square, Manhattan, in schimbul a 525 mil. dolari. Aceasta reprezinta cea mai ampla tranzactie imobiliara realizata de Africa Israel Investments in New York, scrie Jerusalem Post. Birourile The New York Times vor fi transferate intr-o noua cladire de pe 8th Avenue in luna iulie a acestui an.
In cadrul unei tranzactii similare incheiate in luna martie, Africa Israel a achizitionat cladirea Aphthorp, o cladire rezidentiala din Manhattan, in schimbul unei sume de 426 de milioane de dolari. Cladirea include apartamente de inchiriat, aproximativ 2.600 mp de spatii comerciale si o parcare de 1.250 mp. Africa Israel Europe construieste in Romania complexul comercial Cotroceni Park si intentioneaza sa cumpere in urmatoarele doua-trei luni terenuri cu o valoare de 60-70 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO