Business Internaţional

Sectorul imobiliar din Franta are aceleasi simptome ca si cel american: incetinirea vanzarilor si a constructiilor

03.06.2008, 20:50 51

Directia pe piata imobiliara din Hexagon a luat o turnura opusa tendintelor din ultima vreme. Potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Dezvoltarii Durabile, vanzarile au scazut de la jumatatea lui ianuarie pana in martie anul acesta, scrie Les Echos.
Bineinteles ca aceste date au ca principala referinta vanzarile excelente din primul trimestru al lui 2007, insa, cu toate acestea, scaderea inregistrata este foarte mare. Ea vizeaza toate tipurile de apartamente sau de locuinte si poate fi observata in majoritatea regiunilor din Franta, in Limousin, Lorraine si in Auvergne, fenomenul ajungand sa depaseasca pragul de 60%.
Printre alti indicatori ai incetinirii activitatii pe piata imobiliara din Franta se numara si amanarea termenelor limita de predare a proiectelor in constructii, termene care se pot prelungi si cu noua pana la 12 luni. In acest sens, pentru a preintampina riscul unei cresteri acute a locuintelor nevandute, investitorii au inceput sa scada ritmul de desfasurare a proiectelor.
Se inregistreaza, astfel, o scadere evidenta cu 18,8% a demararilor constructiei de locuinte noi pentru perioada februarie-aprilie a acestui an, in timp ce aprobarile de incepere a proiectelor s-au redus cu 16,3%. In ceea ce priveste preturile, ele continua aceeasi tendinta ascendenta pentru apartamente, insa au inceput sa scada in cazul locuintelor individuale, pe piata aparand chiar primele oferte promotionale.
Chiar daca vanzarile de apartamente noi au scazut in primul trimestru al acestui an, stocul de imobile nevandute este inca neglijabil, insa numarul de proiecte de constructii noi a inceput sa se reduca.
Se pare ca specialistii au dreptate atunci cand afirma ca se inregistreaza o usoara relaxare a vanzarilor pe piata imobiliara din Franta. Datele publicate de autoritatile franceze arata o scadere clara a activitatii in domeniu. Per ansamblu, vanzarile de locuinte noi s-au redus cu 27,9% in primul trimestru al acestui an, ceea ce inseamna o cifra de 26.700 de tranzactii.
Bineinteles ca, in comparatie cu primul trimestru al anului trecut, care a fost considerat unul excelent in ceea ce priveste vanzarile imobiliare si care a reprezentat varful unei perioade de ani de zile de dezvoltare fara intreruperi a acestei piete, reculul inregistrat in 2008 este unul extrem de brutal. Fenomenul vizeaza toate tipurile de apartamente si de locuinte.
In total, peste 18 regiuni franceze din cele 22 sunt afectate de acest decalaj important dintre preturile afisate de vanzatori si posibilitatile cumparatorilor de a apela la credite, in conditiile in care rata dobanzii e in continua crestere in Franta.
Faptul ca listele de cereri de locuinte sociale se maresc din ce in ce mai mult nu face decat sa amplifice fenomenul crizei de imobile. Ca urmare a scaderii vanzarilor, investitorii imobiliari incearca sa reduca oferta disponibila pe piata prin diminuarea numarului de proiecte de locuinte aflate in desfasurare.
Dar piata imobiliara franceza s-a confruntat luni de zile si cu probleme de natura informatica. Acestea au fost generate de reforma pe care administratia din aceasta tara a efectuat-o in ceea ce priveste sistemul de acordare a avizelor de constructie.
Schimbarile au cauzat si dificultati mari in efectuarea transferurilor de bani proveniti de la colectivitatile locale, in majoritate donatii pentru finantarea diverselor proiecte imobiliare.
Ministerul a publicat, in cele din urma, datele care vizau sumele de bani provenite din donatii, acestea finantand 80.084 de proiecte intre lunile februarie si aprilie ale anului in curs.
Din aceste date reiese faptul ca sumele cheltuite in acest domeniu au scazut cu 18,8% fata de aceeasi perioada in 2007. Numarul aprobarilor de constructie acordate la nivel national a inregistrat, de asemenea, o scadere importanta de 16,3% fata de 2007, ceea ce insumeaza doar 115.507 de avize eliberate.
Aceasta scadere a facut ca pe piata franceza sa apara din ce in ce mai multe oferte promotionale. Inca de la ultima criza inregistrata in anii '90, compania Kaufman & Broad a avut curajul sa apeleze la cele mai neconventionale promotii.
Ei ofereau chiar un automobil ca bonus la cumpararea unei locuinte, pentru a atrage in acest fel interesul potentialilor cumparatori. Nici de aceasta data, presedintele aceleiasi companii, Guy Nafilyan, nu a inselat asteptarile.
Obisnuit sa se foloseasca de tehnicile de marketing in ceea ce priveste vanzarile, el a lansat o oferta, valabila pana la data de 1 iulie a anului curent, care include reduceri de pret de maxim 20.000 de euro. Aceasta adevarata "cursa promotionala" cuprinde o oferta larga de locuinte, incepand de la apartamente de trei camere. Scopul acestui tip de oferte il reprezinta, in mod evident, acela de a evita acumularea de stocuri mari de apartamente nevandute.
In prezent numarul de apartamente construite, dar aflate inca in stoc nu depaseste cifra de 2.800 de unitati, ceea ce inseamna deocamdata foarte putin.
Dar numarul total de apartamente, in crestere cu 3% fata de sfarsitul anului trecut, numara 105.000 de unitati, dintre care 45% se afla inca in constructie. Restul procentajului, de 55%, se refera la proiectele aflate in plan de executie dar care nu au fost demarate pana in prezent.
Intarzierea proiectelor, fapt care a atras atentia specialistilor din domeniu, a ajuns de la pragul de noua luni la sfarsitul lui 2007, la 11 luni, anul acesta, pentru locuintele colective si la 12 luni in ceea ce priveste locuintele individuale.
Se pare ca perioada cand cumparatorul accepta sa achizitioneze imobilul inainte de finalizarea lui, permitandu-i constructorului sa isi asume cele mai mici riscuri, a luat sfarsit. In total, Federatia Constructorilor din Franta a inregistrat peste 110.000 de unitati vandute in 2008, fata de 127.429 de case in 2007.
Chiar si in aceste conditii preturile caselor de pe piata franceza nu dau semne de scadere abrupta, asemeni celor de pe pietele din SUA sau Marea Britanie.
Preturile au scazut cu 1,8% in primul trimestru al lui 2008, dar continua sa creasca in ceea ce priveste locuintele colective, segment pe care au inregistrat o crestere de 3,7%.

Cumparatori putini

18,8% - este procentul cu care au scazut demararile constructiei de locuinte noi in perioada februarie-aprilie.

26.700 - de case noi s-au vandut in Franta in primele trei luni ale anului, in scadere cu 27,9%.

16,3% - mai putine avize de constructie s-au eliberat in primul trimestru.

20.000 - de euro este suma la care pot ajunge reducerile de preturi pe piata imobiliara franceza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO