Business Internaţional

Sectorul de fuziuni si achizitii din Europa de Est, printre cele mai active din lume

Sectorul de fuziuni si achizitii din Europa de Est, printre cele mai active din lume

Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al grupului austriac OMV, a lansat o adevarata ofensiva pentru preluarea grupului ungar MOL

18.12.2007, 17:15 22

Dupa ani de crestere rapida a sectorului de fuziuni si achizitii, Europa Centrala si de Est a fost inclusa in acest an pe listele bancherilor de investitii la capitolul celor mai importante tranzactii de fuziuni si achizitii cu o oferta contestata de ordinul miliardelor de dolari, si anume, oferta companiei austriece OMV pentru MOL, cea mai mare companie energetica a Ungariei, scrie Financial Times.
Tranzactia propusa, in valoare de 16 miliarde de dolari, este importanta pentru ambele companii din punct de vedere politic, financiar si industrial. Succesul sau esecul sau va determina traiectoria industriei petroliere si de gaze din regiune in urmatorii ani nu in ultimul rand avand in vedere faptul ca ambele grupuri detin investitii importante in tarile invecinate, MOL fiind activa in Slovacia si Croatia, si OMV controland Petrom.
Atat guvernul austriac, cat si cel ungar monitorizeaza situatia indeaproape. Comisia Europeana urmareste la randul sau desfasurarea evenimentelor pe fondul temerilor legate de competitie pe piata regionala de energie.
Conform datelor Thomson Financial, valoarea totala a tranzactiilor in care tinte au fost companii est-europene a crescut de aproximativ sapte ori in ultimii opt ani, de la 23,2 mld. dolari (16 mld. euro) in anul 2000, la 154 mld. dolari (105 mld. euro) in acest an. Cresterea de la valoarea totala inregistrata in 2006, de 86,1 mld. dolari (59 mld. euro), a fost indeosebi surprinzatoare.
Pe tari, cea mai mare piata de departe a fost cea a Rusiei, aici realizandu-se aproape doua treimi din tranzactiile inregistrate pana acum in acest an. Ungaria a avansat pe pozitia secunda gratie cazului OMV-MOL, fiind urmata de Cehia si Polonia. Pe urmatoarea pozitie se situeaza Ucraina, o piata cu un ritm rapid de dezvoltare, cu un sector bancar extrem de activ.
Intr-un clasament pe sectoare, industria energetica a fost dominanta, cu 70% din valoarea tranzactiilor incluse in topul intocmit de Thomson Financial pe 2007. Lasand oferta lansata pentru MOL deoparte, sectorul a fost dominat de achizitiile din Rusia realizate in principal de mari companii din aceasta tara.
Cea mai importanta sursa de activitate a fost divizarea grupului de electricitate UES in companii regionale de productie si distributie de energie.
Afacerea Iukos a prilejuit in continuare tranzactii importante, fiind achizitionate parti din fostul grup petrolier in schimbul mai multor miliarde de dolari.
Rosneft, grupul petrolier rus de stat, s-a aflat in capul listei cumparatorilor. Iar, desi bancile internationale de investitii au dominat in ceea ce priveste lista de consultanti pentru aceste megatranzactii, bancile din Rusia au avansat, in frunte cu Alfa Bank si Troika Dialog.
O alta tranzactie importanta a fost tranzactia in valoare de 4,09 miliarde de dolari incheiata in Cehia in care au fost implicate Generali, compania italiana de asigurari, si PPF, un grup local de admnistrare de active controlat de Petr Kellner, cel mai bogat ceh. In cadrul unei tranzactii complexe, Generali a creat un joint-venture cu PPF, combinand activele din sectorul asigurarilor detinute de cele doua grupuri in Europa Centrala si de Est. Compania italiana detine 51% din acest joint venture si a platit 1,1 miliarde de euro grupului PPF.
Pe langa megatranzactii, bancherii au raportat activitati in crestere in sectorul companiilor mijlocii. Principalul impuls a fost reprezentat de procesul de consolidare din cadrul mai multor sectoare, printre care retailul sau sectorul componentelor auto.
In spatele procesului de consolidare s-au aflat grupuri de marime mijlocie din afara regiuni care au urmat exemplul marilor multinationale si au patruns pe noi piete.

CEZ va cumpara numai 7% din MOL

Consiliul de conducere al companiei energetice cehe CEZ se va intruni joi intr-o sedinta pentru a aproba doua tranzactii majore a caror valoare totala ajunge la 50 mld. coroane cehe (2 mld. euro), scrie Portfolio.hu. Oficialii companiei urmeaza sa-si dea acordul pentru achizitia unui pachet de actiuni ale grupului maghiar MOL, dar si pentru preluarea companiei miniere Mostecka Uhelna. Totusi, CEZ va achizitiona doar 7% din compania maghiara, dupa ce anterior se vehicula preluarea unui pachet de actiuni de peste10%. Cele doua companii au semnat la sfarsitul lui august un contract care prevedea crearea unui parteneriat de productie prin intermediul caruia urma sa se construiasca o serie de centrale termice si electrice in Ungaria si Slovacia. Odata cu achizitionarea pachetului de 7% din actiunile companiei energetice maghiare, CEZ va cumpara si o centrala electrica in Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO