Business Internaţional

SECRETUL succesului în afaceri a fost dezvăluit de Oracolul din Omaha. Nimeni nu l-a luat în seamă de 31 de ani

SECRETUL succesului în afaceri a fost dezvăluit de...

Autor: Greta Bogdan

29.08.2015, 11:34 20786

În mai 1984, Warren Buffett a exemplificat tot ceea ce trebuie să se ştie un antreprenor despre filosofia lui de investiţii, însă nimeni nu l-a luat în serios atunci, scrie Business Insider.

Într-un discurs susţinut la Columbia Business School, încorporat mai târziu într-un eseu, Buffet a introdus sintagma “Superinvestitorii lui Graham şi Doddsville”, în care nota: “Tema intelectuală comună a investitorilor din Graham şi Doddsville este următoarea:  ei caută discrepanţele dintre valoarea unei afaceri şi preţul unor mici părţi din acel business pe piaţă”.  Buffet nu se gândeşte să cumpere o acţiune, ci se gândeşte să îşi cumpere o afacere, a mai menţionat sursa citată.

Warren Buffet este un investitor, om de afaceri şi filantrop american, care se află printre cei mai bogaţi oameni ai planetei, fiind  recunoscut şi pentru stilul său de viaţă modest, în ciuda averii imense pe care o deţine.

Ca urmare a haosului de luni de pe piaţă, viziunea sa asupra valorilor companiilor bazată pe business în sine şi nu pe preţul acţiunii, merită avută în vedere.

Titlul eseului, “Gragam şi Doddsville”, vine de la Benhamin Graham, alături de care Buffet a studiat în Columbia cu Dave Dodd, scriind cartea pe baza unei analize de securitate.  În eseul lui Buffett, acesta le cere cititorilor să ia în considerare un grup de investitori care a depăşit performanţele indicelui bursier S&P 500, care conţine cele mai mari 500 de companii publice, majoritatea americane. Indicele este realizat de compania Standard & Poor's, divizie a McGraw-Hill.

“În acest grup al investitorilor de succes pe care vreau să-i iau în considerare, a existat un <<guru>>, Ben Graham. Ei au fost în diferite locuri şi au adus şi vândut diferite acţiuni şi companii, iar acestea au avut un real succes care nu poate fi explicat printr-o şansă întâmplătoare.

Buffett susţine că aceşti investitori sunt oameni de afaceri care cumpără părţi dintr-un business şi nu comercianţi care cumpără acţiunile.  Strategia pare să dea roade: luni, acţiunile de clasa A ale Berkshire Hathaway au fost tranzacţionate în jurul sumei de 200.000 de dolari. Dacă ai fi investit în 1984 1.000 de dolari în compania lui Buffett, în prezent investiţia ar fi estimată la peste 155.000 de dolari.

„Pot să vă spun că secretul a fost la îndemâna oricui timp de 50 de ani. Cu toate astea, nu am văzut nicio tendinţă de valorificare a lui pe parcursul a celor 35 de ani de când îl practic”, a mai spus Buffet. Se pare că există o anumită tendinţă specifică oamenilor de a complica lucrurile uşoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO