Business Internaţional

Seceta si stocurile reduse arunca in aer pretul graului pe pietele internationale

Seceta si stocurile reduse arunca in aer pretul graului pe pietele internationale

Click pentru imaginea marita

05.09.2007, 18:04 20

La bursa de marfuri din Franta, pretul graului a atins un nivel record pe fondul speculatiilor ca Rusia, al patrulea exportator de grau al lumii, si-ar putea reduce exporturile in incercarea de a mentine scazut nivelul preturilor alimentelor de pe piata locala, scrie Bloomberg.
Rusia a creat un grup de experti care sa propuna un set de masuri printre care s-ar putea numara modificarea taxelor vamale, dar si a cantitatii de grau exportat din rezervele de stat, a declarat Serghei Sahovets de la Uniunea Producatorilor Agricoli din Rusia. De asemenea, Kazahstanul a anuntat ca va introduce autorizatii pentru exportul de grau.
Introducerea autorizatiilor pentru exportul graului de catre Rusia si Kazahstan reprezinta un factor important de influentare a pretului, a declarat Sorin Vasloban de la firma de brokeraj Plantureux, din Paris.
In iunie 2008, rezervele mondiale de grau vor ajunge la 111 milioane de tone, cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani, estimeaza oficialii Consiliului International pentru Cereale de la Londra. Scaderea rezervelor mondiale de grau este cauzata, in principal, de seceta care a afectat in aceasta vara Europa si Canada.
Pretul graului a urcat cu 9,75 euro sau 3,8%, ajungand la 266,75 euro pe tona la Bursa de Marfuri din Paris.
Vremea secetoasa, inregistrata in principalele zone de cultivare a cerealelor din Rusia, Volgograd, Rostov si Orenburg, ar putea reduce productia de grau a tarii cu 3,2%, pana la 44,3 mil. tone, estimeaza Departamentul American pentru Agricultura (USDA).
De asemenea, USDA estimeaza o scadere de 3,8% a exporturilor de grane ale Rusiei, acestea ajungand la 10,1 milioane de tone. Oficialii USDA au mai afirmat ca "este foarte greu de anticipat ce masuri va lua guvernul de la Moscova, in ceea de priveste modificarea preturilor graului si a taxelor vamale, dat fiind faptul ca alegerile electorale sunt programate pentru anul viitor".
Kazahstanul, al treilea producator de grane al fostei Uniuni Sovietice, intentioneaza sa introduca autorizatiile pentru exportatorii de grane, in incercarea de a reduce tranzactiile speculative. Cel mai probabil, Kazahstanul isi va reduce exporturile de cereale din cauza recoltelor slabe inregistrate anul acesta, a declarat Serghei Kuianov, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii de la Astana.
Ucraina, aflata pe locul opt in clasamentul tarilor exportatoare de grau, a adoptat deja unele masuri de restrictionare a exporturilor de grane, dupa ce productia de grau a coborat la 30 de milioane de tone, cea mai scazuta din ultimii patru ani. Anul acesta, Ucraina isi va reduce exporturile cu 58%, au declarat oficialii Ministerului Agriculturii.
Previziunile conform carora rezerva mondiala de grau va cobori la cel mai scazut nivel din ultimul sfert de secol au determinat tarile importatoare sa cumpere din ce in ce mai mult. Egiptul, al doilea mare importator de grau dupa Brazilia, a cumparat, luna trecuta, de zece ori mai mult grau decat in perioada similara a anului trecut.
"Nu vom inceta sa cumparam, deoarece vrem sa ne asiguram ca vom acoperi intreaga cantitate de grau de care avem nevoie", a declarat un important oficial din Ministerul Comertului de la Cairo. "In ultimele luni am achizitionat o cantitate imensa de grau, pentru a ne asigura ca nu vom fi afectati de modificarile viitoare de pe piata cerealelor", a adaugat el.
Cele mai mari tari exportatoare de grau sunt Statele Unite, urmate de Canada si Australia.

Preturi record la grau

Pretul graului a atins un nivel record pe fondul speculatiilor ca Rusia, al patrulea exportator de grane al lumii, si-ar putea reduce exporturile in incercarea de a mentine nivelul preturilor alimentelor de pe piata locala.

Pretul graului a urcat cu 9,75 euro sau 3,8%, ajungand la 266,75 euro pe tona la Bursa de Marfuri din Paris.

In iunie 2008, rezervele mondiale de grau vor ajunge la 111 milioane de tone, cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani, estimeaza oficialii Consiliului International pentru Cereale.

Vremea secetoasa inregistrata in principalele zone de cultivare a cerealelor din Rusia ar putea reduce productia de grau a tarii cu 3,2%, pana la 44,3 milioane de tone.

Departamentul American pentru Agricultura estimeaza o scadere de 3,8% a exporturilor de grane ale Rusiei, acestea ajungand la 10,1 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO