Business Internaţional

SEC sta cu ochii pe traderii de la NYSE

27.01.2004, 00:00 15

Doua dintre cele mai mari firme de tranzactii bursiere de la NYSE (New York Stock Exchange) au anuntat ca ar putea fi acuzate de potentiale violari ale practicilor de tranzactionare, de catre SEC, organismul american de reglementare al pietelor financiare.
LaBranche, cel mai mare dealer de actuini de la NYSE, a primit vineri o "instiintare Wells", prin care o firma sau o persoana este instiintata ca SEC analizeaza posibilitatea intentarii unui proces civil impotriva sa. Compania olandeza Van der Moolen Holding a primit o instiintare similara. Ambele companii au mai dezvaluit ca si NYSE si-a anuntat intentia de a le ancheta oficial pentru posibile violari ale regulilor bursei si incalcari ale prevederilor legate de securitate.
Un purtator de cuvant din partea NYSE a confirmat intentia bursei de a lua masuri disciplinare impotriva celor doua firme, dar nu a precizat daca acestea au fost instiintate. Bursa a declarat anterior ca va da amenzi in valoare de 150 milioane dolari, impotriva a cinci firme specializate in tranzactii, pentru practici necorespunzatoare de tranzactionare, care ar fi putut costa clientii milioane de dolari.
Aceste firme se ocupa cu organizarea licitatiei in ringul bursei, si folosesc, in perioade de volatilitate a pietei, propriul capital, pentru a tempera fluctuatii dramatice ale cursului bursier. Activitatea acestor companii este insa atent monitorizata, incepand de anul trecut, cand autoritatile federale au inceput sa verifice daca firmele nu executa intai ordinele proprii, in loc sa acorde prioritate celor ale clientilor, conform reglementarilor.
Michael Bradley, din cadrul firmei de avocatura Jones Day, care reprezinta LaBranche, a spus ca instiintarea SEC "ne da ocazia sa ne prezentam varianta proprie", adaugand ca LaBranche si reprezentantii sai legali "se afla inca in discutii cu organismele de reglementare". Si Van der Moolen coopereaza cu autoritatile de la NYSE si SEC, furnizand informatiile solicitate. Actiunile celor doua companii au pierdut 2,3%, respectiv 3,3% la bursa, dupa difuzarea stirii.
In afara de LaBranche si Van der Moolen, au mai fost atentionate alte trei mari firme ce actioneaza in ringul NYSE: Spear, Leeds & Kellogg (din cadrul Goldman Sachs Group), Fleet Specialist, de la FleetBoston Financial, si Bear Wagner Specialists.
Companiile de tranzactionare sunt preocupate acum de gasirea unor modalitati de a evita actionarea in justitie a directorilor executivi, de catre autoritatile financiare si de investitori. Surse citate de Financial Times spun ca SEC este reticenta in a specifica daca va actiona in justitie directorii celor cinci companii acuzate de multiple incalcari ale regulilor de tranzactionare. SEC a specificat insa ca va actiona impotriva traderilor aflati la nivele ierarhice inferioare la aceste companii, conform acelorasi surse.
Procesele individuale ar putea periclita varianta unei intelegeri comune cu toate firmele acuzate. Oricum, un alt detaliu important controversat ar fi estimarea unui nivel de profituri care ar trebui returnat, in scop compensatoriu, investitorilor.
Conform unui raport ajuns in atentia presei in octombrie 2003, SEC estimeaza ca specialistii NYSE au pacalit investitorii cu circa 150 milioane dolari in ultimii trei ani, prin executarea cu prioritate a propriilor ordine de vanzare/cumparare de actiuni, sau prin interventii neinspirate in tranzactii. Nu este insa clar nimanui cum a ajuns SEC la aceasta suma.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO