Business Internaţional

Se scumpeşte benzina? Un scenariu pesimist plasează petrolul la150 de dolari pe baril

Se scumpeşte benzina? Un scenariu pesimist plasează...

Autor: Marius Oncu

30.06.2014, 14:43 182

O astfel de perturbare a pieţei, "puţin probabilă" însă, ar declanşa un răspuns coordonat de introducere pe piaţă de petrol din rezervele strategice ale statelor membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Arabia Saudită ar exporta, de asemenea, mai mult petrol, pentru a reduce impactul asupra economiei globale, notează banca franceză, citată de CNBC.

"În acest caz extrem, nivelul ridicat al preţului nu ar fi de durată, probabil mai puţin de un trimestru", a spus Michael Wittner, şeful diviziei de cercetare pentru piaţa petrolieră la Societe Generale.

Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu 0,6%, la 112,6 dolari pe baril. Cotaţia petrolului a tins un nivel record, de peste 147 de dolari pe baril în iulie 2008.

Scenariul cel mai probabil în Irak este un conflict prelungit cu o importantă componentă religioasă, care să dureze unul sau doi ani şi care să cauzeze peturbări "moderate şi intermitente" ale producţiei, de până la 500.000 de barili pe zi, afirmă Wittner, care în trecut a lucrat şi pentru CIA.

Extremiştii islamişti care au preluat controlul unor teritorii importante în nord nu au în prezent capacitatea militară de a avansa în sudul ţării, unde se află aproape trei sferturi din resursele de petrol ale Irakului.

Această situaţie explică recenta scădere uşoară a petrolului Brent de la maximul a nouă luni şi jumătate, scrie CNBC. Cotaţia Brent, folosită pentru peste jumătate din petrolul tranzacţionat la nivel global, îşi va continua declinul şi în această săptămână, estimează traderi consultaţi de CNBC.

"Cea mai mare parte a livrărilor vine din sud (80%) şi din zona controlată de kurzi în nord (12%) şi nu este încă în pericol din cauza avansului grupării Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL). Întrucât nu credem că gruparea este suficient de puternică pentru a intra în acetse zone, producţia Irakului ar trebui să rămână, în mare parte stabilă", au declarat pentru CNBC Dominic Schnider şi Giovanni Staunovo, analişti la grupul elveţian UBS.

Extremiştii islamişti ar putea derula atacuri utilizând tactici neconvenţionale, printre care atentate cu autovehicule încărcate cu explozibil şi sabotaje. Astfel de perturbări, în care ar fi afectată producţie de până la 500.000 de barili pe zi, ar putea creşte preţul petrolului cu 10 dolari, la 120-125 de dolari, a spus Wittner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO