Business Internaţional

Se schimbă lumea: Sanjeev Gupta, miliardarul britanic de origine indiană care a devenit proprietarul Liberty Galaţi (fostul Sidex), vrea să cumpere mândria siderurgiei din Germania, oţelăria Thyssenkrupp

Sanjeev Gupta, fondatorul Liberty House

Sanjeev Gupta, fondatorul Liberty House

Autor: Eduard Ivanovici

16.10.2020, 15:16 4674

Compania Liberty House, fondată de Sanjeev Gupta în 1992, a început să liciteze pentru grupul Thyssenkrupp, cel mai mare producător de oţel al Germaniei, într-o mişcare ce îl poate propulsa pe afacerist în topul industriei europene, notează Financial Times.

În timp ce Liberty nu a dezvăluit valoarea licitaţiei, acţiunile grupului german au crescut cu 20% la începutul şedinţei de tranzacţionare, ajungând la 4,66 euro la bursa din Frankfurt. Încheierea unui acord ar rezulta în fuzionarea a doi dintre cei mai mari producători de oţel din Europa.

Liberty Steel deţine mai multe fabrici şi mine în America de Nord, Australia şi India, numără peste 30.000 de angajaţi şi înregistrează venituri la nivel global de până la 15 miliarde de dolari. Divizia de oţel din Europa a Thyssenkrupp generează vânzări de aproape 9 miliarde de euro.

Totuşi, înţelegerea se poate confrunta cu o opoziţie puternică din partea sindicatelor, care încearcă să-şi apere locurile de muncă şi vor ca statul german să obţină o parte din diviziile afectate ale Thyssenkrupp. Compania a declarat că vrea să renunţe la business-urile cu oţel, care suferă în urma declinului înregistrat de industria auto şi pandemiei de COVID-19. În plus, grupul a anunţat că poate pierde până la un miliard de euro anul acesta.

Sanjeev Gupta a declarat săptămâna trecută pentru ZF că cererea de oţel a scăzut din cauza crizei, însă nivelul va creşte pe termen lung, iar planurile sale de a investi un miliard de euro în următorii 10 ani în combinatul de la Galaţi rămân în picioare.

„Plănuim investiţii de 10 miliarde de euro în Galaţi în următorii 10 ani şi planurile pentru tranziţie către oţelul verde fac parte din acest cadru. Acest proiect este progresiv. Avem şi acest proiect cu Romgaz. Cred că Galaţiul are potenţial şi poate ajunge la 10 milioane de tone de oţel pe an. Pentru moment, vrem să dublăm capacitatea”, a declarat Sanjeev Gupta.

Pentru România, miliardarul vrea să furnizeze mai multe pentru industria automotive şi să producă la Galaţi produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi tabla galvanizată pentru construirea maşinilor.

Thyssenkrupp a fost până nu demult sinonim cu ingineria germană. Compania a produs oţel pentru construirea clădirii Chrysler din New York, pistoale pentru armata nazistă şi componente pentru fabricile care au generat miracolul economic din Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citiţi AICI interviul exclusiv 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO