Business Internaţional

Se pregăteşte România de război aerian? Armata română se înarmează şi vrea să cumpere încă 36 de avioane F-16 de la americani

Se pregăteşte România de război aerian? Armata...

Autor: Firuta Flutur

27.09.2017, 11:30 4820

Ministrul Apărării Naţionale (MApN), Mihai Fifor, a anunţat, miercuri, că România se află în discuţii avansate pentru achiziţionarea a încă 36 de avioane F-16, de data aceasta din Statele Unite ale Americii, nu din Portugalia.

"Săptămâna viitoare închidem partea aceasta a programului cu avioanele multirol, cu F16. Suntem în discuţii avansate pentru achiziţionarea a încă 36 de astfel de aparate, din Statele Unite, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea preţul de achiziţie, suntem la debutul acestei negocieri şi sperăm că vom reuşi să achiziţionăm încă 36 de aeronave", a declarat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a mai precizat că "nu a plecat la cumpărături cu banii statului român" şi că vrea, prin parteneriatele pe care ministerul le are, retehnologizarea industriei de apărare româneşti.

Anunţul ministrului vine în condiţiile în care Ministerul Apărării Naţionale a precizat, tot miercuri, că alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon vor fi preluate de către Forţele Aeriene Române. Astfel, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Laurian Anastasof, participă, miercuri, în Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forţele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficială de recepţie a celor trei aeronave va avea loc în România, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, din Feteşti, în cursul săptămânii viitoare.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Naţională Romtehnica S.A., şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Primele şase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO