Business Internaţional

Se lungesc cozile la băncile de alimente din Spania

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2020, 00:00 2355

Pentru Aracely Mediavilla, mamă a doi copii, pachetele cu alimente şi bunuri de consum esenţiale aduse săptămânal de voluntari din Barcelona au reprezentat salvarea de când s-a întors în Spania din Ecuador în speranţa că acolo va primi tratamentul medical pentru fiul său mai mare, scrie Reuters. Copiii au ce să mănânce, iar familia nu se simte ignorată.

Mediavilla, de 28 de ani, a locuit mult timp în Barcelona înainte de criza economică din 2008 şi a decis să se întoarcă atunci când fiul ei Julian a fost diagnosticat cu retinopatie, afecţiune care l-a orbit la un ochi. Însă măsurile de izolare impuse din cauza coronavirusului, în urmă cu 13 săptămâni, a făcut imposibil pentru Mediavilla să-şi găsească un loc de muncă. Cum mai are un copil, un nou-născut, ea şi mama ei Alicia se bazează pe ajutorul unui grup de enoriaşi locali.

Voluntarii, care sunt asociaţi cu biserica Santa Anna din centrul Barcelonei, au strâns fonduri pentru a-i oferi ochelari speciali fiului lui Mediavilla. De asemenea, ei au ajutat-o pe femeie să-şi găsească de lucru ca asistent administrativ într-un laborator, muncă pe care a început-o de curând. În ultimele zile, în afara bisericii Santa Anna coada pentru micul dejun se întinde foarte mult pe stradă, voluntarii distribuind măşti de protecţie refolosibile oamenilor care aşteaptă să le vină rândul la pungi cu produse de bază şi o ceaşcă de cafea cu lapte. „Oferim mic dejun, prânz şi cină în fiecare zi“, a spus Peio Sanchez, preot la Santa Anna.

„Această coadă a crescut în primul rând din cauza imigranţilor fără documente.“ Aceştia sunt adesea angajaţi pentru munci nesigure şi informal, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili la şocurile economice şi la situaţiile interne dificile. „Din a doua lună asistăm persoane care nu au primit ajutor corespunzător şi care nu mai aveau resurse pentru a plăti mâncarea şi chiria“, a adăugat Sanchez.

Preotul se aşteaptă ca populaţia fără adăpost din Barcelona - în prezent de 1.500 de persoane - să se tripleze în următorii doi ani. Scene similare pot fi văzute şi în Aluche, un cartier sărac din capitala Madrid. Izolarea strictă a costat economia 900.000 de locuri de muncă numai în a doua jumătate a lunii martie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO