Business Internaţional

Se înmulţesc peţitorii pentru prima centrală nucleară a Poloniei

Se înmulţesc peţitorii pentru prima centrală...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.07.2021, 00:06 691

Polonia este singura ţară dintre fostele republici comuniste acum membre ale UE care nu are centrală nucleară, însă are planuri am­biţioase.

Strategia nucleară, necesară pentru a înlocui cărbunele poluant ca sursă de energie, prevede construirea a şase reactoare până în 2043. Acest lucru înseamnă mulţi bani, parteneriate pe termen lung, tehnologie şi geopolitică. Polonia a fost un aliat apropiat al SUA în regiune în timpul administraţiei lui Donald Trump, iar unele legături create atunci s-ar putea să fi rezistat.

Zilele trecute, companiile americane Bechtel şi Westinghouse Electric Company au anunţat că au format un parteneriat care să lucreze la proiectele nucleare ale polonezilor.

„Polonia face paşi spre tranziţia către economia energiei curate, păstrându-şi în acelaşi timp secu­ritatea şi independenţa energetică“ , a spus Barbara Rusinko, repre­zentantă a Bechtel.

„Echipa Westinghouse-Bechtel oferă tehnologie fiabilă şi experienţa la prima mână în proiecte nucleare şi este pregătită să sprijine fără întârziere viziunea Poloniei.“

Anunţul urmează altuia, făcut de  Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA, privind oferirea unui grant pentru un proiect pentru o centrală nucleară în Polonia folosind reactoare AP1000 construite de Westin­ghouse. Lucrarea ar trebui să fie gata în 12 luni.

Bechtel şi Wes­tinghouse sunt doar ultimii dintre peţi­torii care s-au ară­tat inte­re­saţi de cen­trala nu­cleară po­lo­neză. Cu doar câ­teva zile înain­tea lor gru­pul francez EDF a anunţat că şi-a deschis un birou la Varşovia şi că pre­găteşte o ofertă pentru guvernul polonez.

Korea Hydro & Nuclear Power nu vrea nici ea să stea pe tuşă. Coreenii sunt interesaţi şi de Cehia, spunând luna trecută că pornesc cu toate armele la război pentru a participa la planurile acestei ţări de a construi noi capacităţi nucleare.

Din joc au fost scoşi ruşii. Spre deosebire de Ungaria, Polonia nici nu vrea să audă de ei. Producătorul reactoarelor este important deoa­rece acestea nu vor putea fi alimentate decât cu un anumit tip de combustibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO