Business Internaţional

Se înclină balanţa puterii militare? Noua Cortină de Fier - Sistemul antibalistic rus ameninţă dominaţia aeriană a SUA pe plan global

Se înclină balanţa puterii militare? Noua Cortină de...

Autor: Mihai Draghici

24.01.2019, 12:13 1484

Rusia a extins sistemul de apărare antiaeriană în Europa de Est, în Siria şi în regiunea Arctică, afectând raza de acţiune a armatei Statelor Unite şi forţând Administraţia Donald Trump să îşi reanalizeze planurile operaţionale la nivel global, informează publicaţia The Wall Street Journal.

"În Siria, de-a lungul frontierelor Europei de Est şi în jurul Cercului Arctic - Rusia a construit o reţea de sisteme antiaeriene care ameninţă raza de acţiune a armatei americane, forţând Washingtonul să îşi reanalizeze poziţia de putere aeriană mondială nedisputată. Sistemul antiaerian rus S-400, un scut aerian puternic şi potenţial letal, schimbă calculele SUA şi ale aliaţilor în zone sensibile, în primul rând în Siria", comentează editorialistul Thomas Grove într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul "Noua Cortină de Fier: Sistemul antibalistic rus reprezintă o provocare pentru capabilităţile aeriene americane /Sistemul antiaerian S-400 nu a fost testat în conflicte, dar extinderea acestuia ameninţă dominaţia aeriană a SUA".

Radare ale sistemului S-400, despre care Rusia susţine că pot detecta cele mai noi avioane militare dotate cu tehnologie invizibilă, au fost instalate în vestul Siriei, având rază de acţiune în Turcia, Israel şi Marea Mediterană.

Avioanele coaliţiei antiteroriste coordonate de SUA au fost nevoite să schimbe direcţia "imediat ce senzorii electronici au arătat că sunt urmărite de aceste radare", afirmă generalul Viktor Gumionni, comandantul Forţelor antiaeriene ruse.

Tacticile militare hibride folosite de Rusia împotriva Occidentului, inclusiv ingerinţele electorale şi campaniile în scopul dezinformării, au atras atenţia congresmenilor şi Administraţiei SUA. Dar extinderea sistemului S-400 demonstrează că Rusia investeşte şi în capabilităţi militare clasice, notează WSJ.

Administraţia Vladimir Putin a dezvăluit doar unele dintre zonele în care sunt instalate sisteme antiaeriene S-400. Sisteme de acest tip au fost montate în zona Oceanului Arctic, în zona Strâmtorii Bering, în Kaliningrad, Crimeea, Siria, în apropierea frontierelor Rusiei cu Mongolia, China şi Japonia.

"Trebuie să înţelegem că perioada dominaţiei aeriene absolute a SUA s-a încheiat", avertizează Elbridge Colby, expert al Centrului pentru Noua Securitate Americană.

Pentagonul a admis că bateriile antiaeriene S-400 instalate în Siria au forţat coaliţia antiteroristă să ajusteze operaţiunile, dar susţine că Statele Unite încă au libertate de acţiune la nivel aerian. "Putem continua să acţionăm unde este necesar", a declarat un oficial militar american.

Preşedinţia SUA a reconfigurat Strategia Naţională de Securitate la sfârşitul anului 2017 pentru a fi adaptată noilor provocări. Rusia "instalează capabilităţi militare care au rolul de a bloca accesul SUA în perioade de criză şi de a contesta capacitatea noastră de a acţiona liber. Ne contestă avantajele geopolitice", se arată într-un raport militar american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO