Business Internaţional

Se caută un înlocuitor pentru Euribor, indicatorul de referinţă pentru creditele în euro

Presedintele BCE, Mario Drahi. Foto: AFP/Mediafaxfoto

Presedintele BCE, Mario Drahi. Foto: AFP/Mediafaxfoto

Autor: Ştefan Stan

10.10.2013, 16:02 1592

Banca Centrală Europeană (BCE) a reiterat joi apelul pentru crearea unui nou tip de indicator de referinţă pentru împrumuturile interbancare, care să înlocuiască ratele de referinţă pătate de scandaluri, precum Euribor sau Libor, scrie Reuters.

BCE susţine că băncile ar trebui să se implice în continuare în stabilirea ratelor interbancare, iar celor care au renunţat la calitatea de contribuabili la ratele de referinţă să revină, în timp ce se constituie alternative.

Dubiile legate de viitorul Euribor şi Libor au apărut în contextul unor scandaluri care au costat marile bănci miliarde de dolari şi funcţiile unor directori de top.

“Este crucial ca să fie asigurată continuitatea acestor indici de referinţă,  în timp sunt luate în considerare reforme pe termen lung care ar face indicatoriprecum Euribor să fie bazaţi pe tranzacţii”, a anunţat BCE.

Banca Centrală Europeană a anunţat că studiile efectuate recent de instituţie au arătat că în industrie se efectuează prea puţine activităţi de tranzacţionare pentru a crea un indicator de încredere,  care să înlocuiască actualul sistem pe bază de stimări care a dus la scandaluri de manipulare.

“Sucesul unei noi indicator de referinţă depinde de nivelul de acceptare de care se va bucura”, a anunţat BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO