Business Internaţional

Scurgerea de amoniac de pe Staţia Spaţială Internaţională reprezintă "o anomalie foarte gravă", afirmă un oficial rus

Scurgerea de amoniac de pe Staţia Spaţială...

Autor: Florin Badescu

10.05.2013, 13:24 1902

"Ei (americanii, n.r.) se confruntă într-adevăr cu o anomalie foarte, foarte gravă", a declarat Vladimir Soloviev, citat de agenţia Interfax.

"Astăzi, vom studia posibilitatea de a scoate echipajul în spaţiu pentru a determina provenienţa scurgerii", a adăugat el, precizând că, pentru moment, nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.

"În ansamblu, nu există diferenţe de opinii între noi", a adăugat Soloviev.

Agenţia spaţială americană (NASA) anunţase ceva mai devreme că echipajul de pe ISS a detectat o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, precizând însă că acea scurgere nu prezintă un pericol nici pentru astronauţi, nici pentru ISS.

Echipajul actual, alcătuit din şase persoane, a alertat centrul de control al staţiei, aflat la Houston, în legătură cu prezenţa "unor mici fulgi albi care plutesc în jurul staţiei", a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.

Imaginile transmise la sol de către echipaj au confirmat acea scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, care se mai defectase o dată, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a răci circuitele prin care trece electricitatea produsă de panourile solare ale staţiei.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO