Business Internaţional

Scumpiri puternice pentru grâu şi porumb

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2011, 23:45 560

Preţurile grâului şi porumbului sunt în creştere în condiţiileîn care vremea nefavorabilă continuă să creeze probleme pentrurecoltele din Statele Unite şi Europa, potrivit AssociatedPress.

Preţul grâului a avansat miercuri cu 6,9% şi cel al porumbuluicu 4,1% ca parte a unei ample reveniri a preţurilor la materiiprime. Pe parcursul zilei de ieri preţul grâului scăzuse cu 1%.Până acum în această săptămână preţul grâului a urcat cu 17%, iarcel al porumbului cu 11%, creşteri care riscă să pună noi presiuniasupra fragilelor guverne din Orientul Mijlociu care importăcereale pentru a-şi hrăni populaţiile.

Investitorii se tem că stocurile de grâu şi porumb, aflate dejala niveluri scăzute, s-ar putea reduce în continuare dacă recoltelevor avea de suferit în acest an.

Vremea răcoroasă, ploioasă a întârziat plantările în mai multeregiuni din Statele Unite, în timp ce în Rusia, Germania şi Franţavremea secetoasă ar putea afecta producţia de grâu.

Contractele futures pe grâu au urcat miercuri cu 53 de cenţi,sau 7%, până la 8,17 dolari pe buşel (27 kg), cea mai puternicăcreştere de o zi în dolari din mai mult de şapte luni.

Creşterea în continuare a preţurilor ar putea aduce câştiguriimportante principalelor ţări exportatoare, dar ar reprezenta oameninţare pentru consumatorii din întreaga lume, în special pentrucei din Orientul Mijlociu.

Neputând cultiva grâu pe plan local, ţări ca Egipt şi Tunisiaachiziţionează jumătate sau mai mult din volumul necesar din alteţări şi îl vând la preţuri reduse puternic populaţiilor sărace.

Importurile ţărilor din Orientul Mijlociu sunt aşteptate să urcepe fondul creşterii populaţiilor. Potrivit Băncii Mondiale,importurile de cereale ale regiunii ar putea creşte la 55% pestenivelurile din 2000 până în 2030.

Totuşi, deşi importurile de grâu au devenit mai costisitoare înultimul an, guvernele din Orientul Mijlociu nu au redussubvenţiile, considerate de neatins din punct de vedere politic.Eforturile anterioare de a le reduce au generat proteste violenteîn regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO