Business Internaţional

Scumpiri dramatice în Polonia şi Ungaria. Polonezii pregătesc al doilea scut antiinflaţie

Institutul de statistică al ţării a arătat că preţurile au crescut în principal din cauza scumpirii materiilor prime şi carburanţilor.

Institutul de statistică al ţării a arătat că preţurile au crescut în principal din cauza scumpirii materiilor prime şi carburanţilor.

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2022, 00:06 5722

Inflaţia din Polonia a atins un maxim pe 21 de ani, depăşind majoritatea estimărilor analiştilor şi crescând aşteptările că banca centrală a ţării va majora în conti­nuare dobânzile, scrie Bloomberg.

Preţurile de consum au urcat cu 8,6% în decembrie în termeni anuali, faţă de 7,8% în noiembrie.

Săptămâna trecută, guvernatorul băncii centrale poloneze Adam Glapinski s-a pronunţat pentru cel puţin încă o majorare cu 50 de puncte bază a dobânzii, adăugând că aceasta ar putea atinge „în siguranţă“ 3% sau chiar 4% la încheierea ciclului de înăsprire a politicii monetare. Banca centrală şi-a revizuit estimarea de inflaţie la o medie de 7,6% în acest an.

„Inflaţia va accelera în continuare în ianuarie, dar ar putea începe mai apoi să încetinească“, arată Monika Kurtek, economist-şef la Bank Pocztowy.

În acest context, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat planuri pentru un al doilea set de măsuri antiinflaţioniste.

Detaliile privitoare la un al doilea pachet de reduceri de taxe menite să diminueze impactul inflaţiei în Polonia vor fi publicate în scurt timp, a anunţat Morawiecki, potrivit The First News.

Guvernul polonez a lansat primul scut anti-inflaţie la sfârşitul anului tre­cut. „Încă lucrăm la detalii şi estimăm costurile celui de-al doilea pachet la 6-7 miliarde de zloţi (1,3-1,5 miliarde de euro“, a declarat premierul. Acesta a subliniat că reducerile temporare de taxe pe perioade de inflaţie ridicată sunt „foarte impor­tante pentru familiile poloneze“.

Potrivit lui Morawiecki, inflaţia din Polonia nu ar trebui să depăşească 10%. „Economiştii estimează că primul pachet a redus vârful inflaţiei cu 1,5%. Cu al doilea pachet, vom reduce aşteptările privind inflaţia, un driver principal pentru inflaţia viitoare“.

În Ungaria, preţurile de producător au consemnat o creştere de 21,6% în noiembrie în termeni anuali, accelerând de la 18,5% în luna anterioară, relatează Daily News Hungary.

Institutul de statistică al ţării a arătat că preţurile au crescut în principal din cauza scumpirii materiilor prime şi carburanţilor. Datele privind evoluţia preţurilor de consum urmează să fie publicate în această săptămână.

Banca centrală a Ungariei a menţinut neschimbată dobânda de depozit pe o săptămână la 4,0% săptămâna trecută, punând pe pauză seria de majorări săptămânală ale acesteia lansată anul trecut în lupta împotriva inflaţiei, notează Reuters.

Analiştii pun decizia pe seama aprecierii puternice a forintului şi unei aşteptate scăderi a inflaţiei de bază de la un vârf de 7,4% în noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO