Business Internaţional

Scumpirea alimentelor umple buzunarele fermierilor polonezi

22.10.2007, 14:46 15

Waldemar Kosinski radiaza de bucurie cand vine vorba de turma sa de 200 de vaci si noul lui tractor canadian, in valoare de 150.000 de dolari, obtinute odata cu aderarea Poloniei la Uniunea Europeana, ca urmare a avantului din agricultura si a cresterii recente a preturilor pentru produsele alimentare, scrie Financial Times.
"Lucrurile sunt cu mult mai bine decat erau", a declarat Kosinski, si pe buna dreptate are pentru ce sa fie optimist. Conform ultimelor date asupra nivelului inflatiei ale Institutului National de Statistica, pretul la alimente a crescut cu 2,6% in luna septembrie, fiind cea mai mare crestere inregistrata din 2004, de cand Polonia a aderat la UE, pana in prezent. Pretul legumelor a inregistrat cea mai mare crestere, de 7,9%, urmat de pretul panii, care a inregistrat o crestere de 6,8%, iar lactatele au fost mai scumpe cu 3,4%.
Aceste cifre arata o evolutie spectaculoasa, comparativ cu trendurile precedente. Anul trecut, spre exemplu, preturile pentru alimente si bauturi non-alcoolice au inregistrat o crestere de doar 4,1% in tot anul.
Cum alimentele reprezinta aproximativ 26% din consumul polonezilor, cresterea nivelului preturilor a dus la cresterea ratei anuale a inflatiei la 2,3%, mai mult chiar si decat preconizasera analistii, ceea ce va insemna si majorarea ratei dobanzii de referinta.
In timp ce Kosinski, impreuna cu ceilalti fermieri au de ce sa fie fericiti, populatia urbana a Poloniei incepe sa simta efectele cresterii nivelului inflatiei, ceea ce ii face pe politicienii polonezi sa reactioneze, cu atat mai mult cu cat Polonia se afla in plin proces electoral penru alegerile parlamentare.
Donald Tusk, liderul partidului de opozitie, se arata mai ingrijorat pentru salariatii din sistemul bugetar. "Problema numarul unu din Polonia la ora actuala nu este rata inflatiei, ci salariile bugetarilor care aproape ca sunt muritori de foame", a declarat Tusk.
"Ceea ce a declarat Tusk este perfect adevarat. Nu este o catastrofa, dar fenomenul incepe sa se simta printre polonezii de rand", a declarat Ryszard Petru, economist al BPH Bank.
Preturile alimentelor nu ridica controverse politice numai in Polonia, ci si in alte state din Europa Centrala. In Slovacia, de exemplu, primul-ministru Robert Fico a demarat o campanie impotriva producatorilor de legume, acuzandu-i ca acestia ar forta cresterea preturilor.
In Ungaria preturile la produsele agricole au crescut in medie cu 18% in ultimul an, in trend cu tendintele internationale, in timp ce preturile produselor alimentare platite de consumatori au crescut cu 10,9%, conform ultimelor statistici guvernamentale. In septembrie preturile la produsele alimentare au crescut cu 2,2%.
Zoltan Florian, consultant al Agrar-Europa, este de parere ca efectul cresterii preturilor este cu atat mai mult resimtit de catre populatie, cu cat salariile nu au inregistrat nicio crestere semnificativa, ceea ce reprezinta exact situatia actuala a Ungariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO