Business Internaţional

"Scumpirea alimentelor poate dărâma regimuri politice"

„Scumpirea alimentelor poate dărâma regimuri politice“

Autor: Gabriel Razi

27.01.2011, 23:50 37

Creşterea preţurilor la alimente poate duce la căderea anumitorregimuri politice, aşa cum s-a întâmplat deja în Tunisia, spuneNouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza economică, scrieBloomberg.

"Inflaţia mare din ţările emergente duce la reducereaveniturilor disponibile ale populaţiei şi astfel se poate ajunge laproteste de stradă care pot dărâma guverne", spune Roubini,profesor de economie al Universităţii din New York.

Ţările emergente sunt nevoite să ia măsuri disperate dincauza creşterii preţurilor la alimente

Populaţia din mai multe ţări din Orientul Mijlociu, printre careEgipt, Yemen şi Algeria, nemulţumită de creşterea preţurilor şi desituaţia economică, a recurs la violenţe de stradă îndreptateîmpotriva regimurilor politice autoritare, după ce au preluatexemplul tunisienilor care au reuşit să îl înlăture de la putere pepreşedintele Zine El Abidine Ali.

Preţurile alimentelor au crescut anul trecut cu 25%, iar preţulporumbului şi cel al grâului s-a dublat în ultimele şapte luni, întimp ce preţul zahărului a crescut cu mai mult de 150%.

În Egipt protestele continuă cu toate că forţele de ordine aurăspuns violent încercând să alunge protestatarii cu gloanţe decauciuc şi gaze lacrimogene. Egiptenii spun că vor continuademonstraţiile în speranţa că vor putea pune capăt regimului depeste 30 de ani al lui Hosni Mubarak. Tot mai mulţi analişticonsideră că indiferent dacă Mubarak va fi sau nu înlăturat,acestuia îi va fi aproape imposibil să îl impună pe fiul său caviitor preşedinte, mai ales că Mohamed ElBaradei, câştigător alPremiului Nobel şi unul dintre posibilii candidaţi la preşedinţiaEgiptului, se întoarce în ţară.

Proteste de stradă se extind în tot nordul Africii şi înOrientul Mijlociu, mii de oameni ieşind şi pe străzile capitaleiYemenului, Sanaa, în încercarea de a-l înlătura de la conducereaţării pe Ali Abdullah Saleh, care este la putere de peste 30 deani.

Cu toate că fostul preşedinte tunisian Zine Al-Abidine Ben Ali afost înlăturat, acesta refugiindu-se în Arabia Saudită, noileautorităţi de la Tunis fac eforturi pentru a-l aduce în faţajustiţiei pentru a răspunde acuzaţiilor de expropiere ilegală deproprietăţi şi transferuri ilegale de bani în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO