Business Internaţional

Scrisoare deschisă către români şi bulgari din partea The Economist: Veniţi să munciţi în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014

Scrisoare deschisă către români şi bulgari din partea...

Autor: Octavian Calei

19.12.2013, 17:57 3495

Publicaţia britanică The Economist invită românii şi bulgarii să muncească în Marea Britanie, în ciuda faptului că aproape jumătate dintre englezi ar dori ca guvernul să interzică accesul imigranţilor din aceste două ţări, chiar dacă ar fi împotriva legii de liberă circulaţie în spaţiul european.

„Aţi avea impresia că nu sunteţi bineveniţi. Dar sunteţi. Din partea ţării de origine a The Economist, vă invităm să veniţi şi să munciţi aici. Începând de la 1 ianuarie, puteţi merge oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulţi dintre voi vor alege Marea Britanie. Deşi liderii noştri par să fi uitat, Anglia a susţinut cu tărie intrarea voastră în UE, ştiind că într-o zi veţi apărea în pragul uşii”, anunţă scrisoarea deschisă a publicaţiei britanice.

Făcând referire la experienţa valurilor de imigranţi din trecut, The Economist crede că ne vom asimila foarte bine în societatea britanică.

„Nu este vina voastră că majoritatea englezilor nu vă vor. În parte, e şi vina polonezilor. În urmă cu 10 ani, când Marea Britanie era printre singurele trei ţări care îşi deschideau graniţele pentru ei, guvernul şi-a asigurat votanţii că nu vor veni decât câteva zeci de mii şi că nu vor sta mult”, scrie The Economist.

Scrisoarea continuă relatând că de fapt au venit peste jumătate de milion de polonezi în Anglia şi au ocupat o parte din locurile de muncă din sectoare care nu necesită studii superioare. Societatea britanică nu era pregătită pentru aşa ceva.

„Dacă liderii noştri s-au înşelat în urmă un deceniu în privinţa numărului de imigranţi polonezi şi alţi est europeni, acum greşesc şi mai mult necântărind corect efectele asupra economiei”, apreciază cotidianul britanic explicând că guvernul crede că imigranţii români şi bulgari ar fi o povară pentru bugetul public deja erodat de austeritate însă aceştia, fiind tineri şi sănătoşi, nu vor avea nevoie de serviciile statului ci din contră, vor contribui prin taxe mai mult decât s-ar cheltui pentru ei.

„Ei nu vor trage salariile în jos cu mult, mai ales între imigranţi. Ei ne cresc economia, micşorând datoria publică. Dacă îi veţi aprecia măcar, veţi face o favoare economiei noastre”, continuă The Economist.

„Din păcate, sondajele nu mint. Puţini vă vor aici. Cei dintre voi care veţi ajunge cerşind sau furând – şi inevitabil vor fi unii – vor apărea pe prima pagină a ziarelor noastre. Dar, într-un mod bizar, acest lucru ar putea fi în favoarea voastră. Atât de detestabilă este pentru britanici ideea imigrării românilor şi bulgarilor încât realitatea nu poate fi decât plăcută prin comparaţie. Oamenii vor fi plăcut surprinşi atunci când cea mai mare parte dintre voi veţi munci în loc să trăiţi pe seama statului”, scrie invitaţia redacţiei.

Scrisoare se încheie astfel:

„Marea Britanie este obişnuită cu imigranţii. În special în Londra, veţi descoperi tot felul de naţionalităţi exotice, mulţi dintre ei fiind la fel de dispreţuiţi atunci când au venit prima dată. Dacă sunteţi îngrijoraţi în privinţa prejudecăţilor, nu trebuie decât să vă prefaceţi că sunteţi italieni. Nimeni nu va şti”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO