Business Internaţional

Ce scrie presa internaţională despre ceremonia de la Ateneul Român care a marcat începerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene: După Polonia şi Ungaria, acum România, a doua cea mai săracă ţară din UE, se află în vizorul Bruxelles-ului

Ce scrie presa internaţională despre ceremonia de la...

Autor: Mihai Draghici

11.01.2019, 19:53 2201

Presa internaţională a relatat pe larg despre ceremonia organizată la Bucureşti pentru a marca preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene, multe publicaţii observând că Bruxellesul este nemulţumit de situaţia politică internă.

"Note false pentru lansarea Preşedinţiei române la UE/ Oficiali europeni şi români au avut discuţii care au inclus critici dure în cursul ceremoniilor organizate la Bucureşti", a titrat cotidianul francez Le Monde. "O operă a compozitorului George Enescu într-o sală cu o acustică excepţională - Ateneul român - şi Simfonia a Noua de Beethoven somptuoasă: concertul inaugural al Preşedinţiei prin rotaţie a Uniunii Europene, organizat joi la Bucureşti, a fost la înălţimea reputaţiei melomanilor români. Dar au fost şi note false ale acestei întâlniri formale între oficiali români şi şefi ai instituţiilor UE. Dovadă că această Preşedinţie, începută la 1 ianuarie, promite să fie barocă, într-un moment crucial, cu Brexit şi alegerile europene în primul plan. Deoarece, după Polonia şi Ungaria, acum este România, a doua cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria vecină, care se află în vizorul Bruxellesului. Guvernul român, controlat de Partidul Social-Democrat (PSD), multiplică, de când a revenit la putere în 2016, acţiunile care afecteaă arsenalul naţional anticorupţie", comentează Le Monde.

"Jean-Claude Juncker avertizează România la primul mandat de preşedinte al UE", titrează publicaţia luxemburgheză Le Quotidien, notând că preşedintele Comisiei Europene a cerut Bucureştiului să nu accepte compromisuri în acţiunile anticorupţie şi "să nu exporte spre Europa conflictele interne".

"Uniunea Europeană avertizează România în legătură cu amnistia privind corupţia", titrează publicaţia EUObserver.

"România-UE: De la Bucureşti începe parcursul unui semestru european delicat; Juncker face apel la coeziune internă", observă agenţia de presă Nova.

"Amnistia pentru corupţie în România ar afecta statul de drept, transmite UE", observă agenţia de presă Reuters.

"Juncker: Disputele politice interne ar putea afecta Preşedinţia UE", scrie agenţia Associated Press.

"Mai mulţi demonstranţi i-au întâmpinat pe liderii europeni la Bucureşti cu scandări în favoarea Europei şi împotriva corupţiei", comentează postul Euronews.

"Proteste în România cu ocazia ceremoniei de preluare a Preşedinţiei Consiliului UE", observă publicaţia Der Standard, în timp ce postul austriac ORF notează că Jean-Claude Juncker a pledat pentru admiterea României în Spaţiul Schengen.

"Atacuri dure ale României la adresa Bruxellesului", observă Die Presse, amintind că "preşedintele Senatului României a denunţat «politica dictatelor» şi avertismentele legate de criza statului de drept". "Preşedintele Camerei Deputaţilor a boicotat ceremonia de începere a Preşedinţiei UE", subliniază Die Presse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO