Business Internaţional

Schroder critica ratele scazute ale impozitului pe profit din Europa de Est

31.03.2004, 00:00 19



Cancelarul german Gerhard Schroder a atacat raspandirea ratelor scazute de impozit pe profit din Europa de Est, sugerand ca ar putea constitui un punct de divergenta in viitoarele negocieri din UE privind asistenta regionala.



Oficialul a notat ca rata medie a impozitului pe profit din cele zece noi state membre este mai mica de 20%, in timp ce, in UE, depaseste 30%.



"Noi avem o competitie mai dura in privinta costurilor si locurilor de munca, iar aceste tari pot avea o politica fiscala care nu este adecvata pentru finantarea independenta a infrastructurii, ci este menita sa co-finanteze infrastructura impreuna cu transferurile de la Bruxelles. Ceea ce creeaza o situatie concurentiala care cauzeaza dificultati actualilor membri nu trebuie trecut sub tacere si nu poate fi trecut sub tacere", a adaugat Schroder intr-o adresa catre un institut de cercetare asociat Partidului Social Democrat (SPD).



Ratele impozitului pe profit din noile state membre ale UE variaza de la 0% in Estonia la 15% in Lituania si Cipru si la 35% in Malta, conform unui raport al Ministerului Finantelor de la Berlin, publicat in acest an. Unele state si-au redus chiar impozitele inaintea aderarii la UE. In schimb, Germania are o cota a impozitului pe profit apropiata de 40%.



Presa si opinia publica din Germania este tot mai alertata de anunturile companiilor privind transferul activitatilor in Europa Centrala si de Est, pe masura ce se apropie data extinderii.



Schroder l-a criticat saptamana trecuta pe seful unei asociatii a oamenilor de afaceri, considerandu-l lipsit de patriotism dupa ce acesta a sugerat ca firmele ar trebui sa incerce sa transfere operatiuni in Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO