Business Internaţional

Schimbari la varf la unele din cele mai mari companii din lume

22.04.2004, 00:00 10



Hugh Collum, presedintele companiei British Nuclear Fuels (BNFL), este unul din posibilii candidati pentru inlocuirea lordului Oxburgh in functia de presedinte al grupului petrolier Royal Dutch/Shell, scrie Financial Times.



Lordul Oxburgh a anuntat membrii consilului de conducere de la Shell ca intentioneaza sa se retraga din functia detinuta in cadrul companiei cat mai curand posibil.



Anumiti directori ai Shell Transport and Trading, divizia britanica a grupului anglo-olandez, vor sa unifice cele doua consilii de conducere ale companiei, vazand in Collum o modalitate de intarire a sustinerii acestei idei, mai ales in fata oponentilor din cadrul board-ului Royal Dutch. Pana in prezent, nici o decizie nu a fost luata pentru unificarea board-ului in ciuda presiunii exercitate de unii din cei mai importanti actionari ai Shell.



Discutiile asupra persoanei care il va inlocui pe Oxburgh se afla de-abia la inceput, dar Collum, care a anuntat ca se va retrage din consiliul de conducere al BNFL in cursul acestei saptamani, se pare ca analizeaza deja posibilitatea de a se alatura Shell.



Surse din cadrul companiei petroliere au precizat ca experienta lui Collum in administrarea problematicului contract nuclear al BNFL cu Statele Unite va fi extrem de utila grupului din cauza investigatiilor lansate asupra operatiunilor Shell de catre Comisia de Supraveghere a Operatiunilor Bursiere (SEC) si Departamentul de Justitie din Statele Unite.



Collum a fost numit in consiliul de conducere al BNFL in iulie 1999, el devenind presedinte al acestui consiliu doua luni mai tarziu. In Statele Unite, Collum a fost alaturi de BNFL intr-unul din cele mai mari scandaluri in care compania a fost implicata. In perioda 1998 - 2000, costurile pentru derularea unui contract guvernamental prin care BNFL trebuia sa trateze deseurile radioactive din Hanford, Washington, unde erau produse arme nucleare, au crescut pana la 15,2 mld. dolari, comparativ cu valoarea estimata initial de 6,9 mld. doalri.



Shell a anuntat la inceputul anului ca a inregistrat contabil gresit 20% din rezervele sale naturale de petrol si gaze. Presedintelui companiei, Philip Watts, si directorului de productie si explorare, Walter van de Vijver, le- au fost cerute demisiile in luna martie.



Un alt potential candidat pentru functia de presedinte al Shell este Sir John Kerr, director care ocupa o functie administrativa in cadrul Shell transport and Trading.





De la lame la bauturi...



Intr-un alt sector de activitate, consiliul de conducere al Coca - Cola il va numi in functia de director executiv al companiei pe James Kilts, anuntul oficial urmand sa fie facut in urmatoarele zile, potrivit unor persoane familiare cu situatia. Kilts detine in prezent functiile de presedinte si director executiv in cadrul companiei Gillette.



Surse citate de Financial Times au precizat ca discutiile cu Kilts se concentreaza asupra modalitatilor de remunerare a acestuia si totodata, in jurul ideii daca va fi nevoit sa-si mute familia la Atlanta unde se afla sediul central al Coca - Cola.



Kilts se pare ca a fost principalul candidat pentru inlocuirea lui Douglas Daft la conducerea companiei datorita legaturilor sale cu Warren Buffett, investitorul miliardar care este si unul din cei mai influenti membri ai board-ului Coca - Cola. Buffett a fost fost si unul din membrii consiliului de conducere al Gillette, cand Kilts a venit la compania producatoare de bunuri de consum in 2001. Recent, Gillette i-a extins contractul lui Kilts pana in 2006, marindu-i totodata salariul si bonusurile cu 45% pana la un nivel de 3,98 mil. dolari.





..si de la inghetata la moda



Grupul italian de bunuri de lux Gucci l-a numit pe Robert Polet drept succesorul lui Domenico De Sole, directorul executiv al companiei.



Polet, in varsta de 48 ani, se alatura Gucci dupa o cariera de 26 ani la Unilever, unde a fost presedintele la nivel global al diviziei de inghetata si produse alimentare congelate.



Polet a carui numire va fi confirmata la intalnirea actionarilor din urmatoarele saptamani, va deveni si membru al consiliului de conducere al operatorului de retail francez Pinault Printemps Redoute, actionarul majoritar al Gucci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO