Business Internaţional

Schimbarea la fata a unei mari companii germane

18.09.2005, 22:46 23

Alegerile generale anticipate din Germania de pe 18 septembrie anul acesta au fost convocate cu un an mai devreme decat era planificat de catre cancelarul Schroeder. Evenimentele din spatele acestei decizii au fost in primul rand de natura economica si sociala, dupa cum arata BBC News.

In luna mai a acestui an, Franz Muntefering, unul dintre liderii partidului social-democrat aflat la putere in Germania, a pierdut la scor alegerile locale din statul federal al Rinului de Nord, in regiunea Westphaliei. Cauza infrangerii a reprezentat-o votul negativ al muncitorilor din zona, care au mers la urne cu gandul la slujbele lor, care se imputinau din ce in ce mai mult datorita delocalizarii marilor companii germane in alte state, cu forta de munca mai ieftina.

Oficialul social-democrat a inteles mesajul transmis de muncitori si a incercat sa dea vina pe investitorii financiari care deruleaza operatiuni in Germania, numindu-i "lacuste" care vand companiile germane pe bucati si micsoreaza astfel locurile de munca. Picatura care a umplut paharul pentru muncitorii din regiune si a determinat pierderea alegerilor pentru Muntefering a fost planul de restructurare al companiei producatoare de robineti Grohe Water Technology (GWT), care a anuntat ca are in vedere disponibilizarea catorva mii de muncitori si mutarea activitatilor de productie in China.

GWT este o companie detinuta de doua fonduri de investitii financiare, TPG (Texas Pacific Group) si CSFB (Credit Suisse First Boston). "Compania avea de gand sa concedieze peste 3.200 de oameni, din totalul de circa 4.500 de angajati, si asta la propunerea consultantilor financiari", explica Joerg Weigand, unul dintre conducatorii sindicatului IG Metall al muncitorilor de la GWT.

Acest fapt ar fi dus in mod inevitabil la sfarsitul activitatilor de productie ale GWT in Germania si ar fi lasat fara principala sursa de venit un numar important de familii din regiune, dependente de salariile obtinute la uzina germana.



Victoria sindicatelor

Insa acest plan de restructurare nu a avut timp sa intre in aplicare, deoarece conducatorii tuturor sindicatelor din zona s-au ridicat impotriva conducerii companiei, pe care o vedeau ca un simbol al tuturor lucrurilor care mergeau prost in economia germana.

In loc sa lupte pe toate fronturile pentru a pastra fiecare slujba de la uzina, sindicatul IG Metall a propus o solutie de compromis. Sindicatul a acceptat concedierea a 1.000 de salariati, precum si inchiderea unei fabrici, in schimbul promisiunilor ca restul capacitatilor de productie ramase deschise vor beneficia de noi investitii, care sa le asigure dezvoltarea ulterioara.

Managerilor de la GWT le-a fost teama de publicitatea negativa a unei lupte cu sindicatele, asa ca au acceptat propunerea venita de la reprezentantii acestora. Disputa dintre patroni si muncitori a fost astfel stinsa aproape in liniste. "Este dificil sa consideram ca am obtinut o victorie, din moment ce o mie dintre colegii nostri vor ramane pe drumuri", spune sindicalistul Weigand. "Totusi, in comparatie cu ce s-ar fi putut intampla in cel mai rau caz, putem fi multumiti de rezultat", continua el.

In situatia rezultata, cancelarul Schroeder a fost insa cel care a fost criticat de ambele parti. Sindicatele l-au acuzat ca nu a luat o pozitie ferma pentru apararea muncitorilor germani, iar reprezentantii investitorilor financiari internationali l-au criticat pentru retorica profund anticapitalista a colegilor sai de partid. Acestea par sa fi fost motivele deciziei de a convoca alegerile anticipate, noteaza BBC News.



Cine detine controlul companiei?

In spatele situatiei de la suprafata acestui conflict se afla o dezbatere mai veche, referitoare la problema controlului si deciziei in companiile germane. Reprezentantii sindicatelor germane sunt de parere ca muncitorii pot lua de multe ori decizii mai bune pentru companie decat managementul si consultantii firmei.

Desi aceasta opinie poate parea invechita, evenimentele ulterioare aveau sa dovedeasca contrariul. Sefii sindicatului german au contractat un alt consultant, care a elaborat un plan de rezerva pentru restructurarea companiei.

Rezultatul a fost mai bun pentru toata lumea, intrucat salva cateva sute bune de locuri de munca si imbunatatea si eficienta activitatii companiei.

Consultantul financiar initial al companiei pierduse din vedere cateva aspecte.

In primul rand, desconsiderase valoarea muncitorilor si puterea de initiativa a muncitorilor, ignorase costurile operationale presupuse de mutarea capacitatilor de productie in China, pierderile de imagine datorate departarii de piata traditionala germana, precum si posibilitatea de a creste productivitatea companiei cu 30%.

"Nu a existat nici un plan de rezerva pentru companie, pana cand sindicatul nostru nu a creat unul", au descris aceasta situatie reprezentantii sindicatului.



Un plan pentru echilibrul afacerii

Imediat dupa aceasta reusita a sindicatului, managerul resurselor umane din cadrul GWT, Detlef Spigiel, s-a dezis de planul initial al consultantilor companiei.

"Scopul principal al acestui plan era sa asigure un echilibru corect intre valoarea adaugata a productiei si volumul vanzarilor, iar acesta este motivul pentru care este necesar sa mutam o parte a activitatilor de productie in Asia si in zona nord-americana", a declarat el.

Numai 20% dintre vanzarile companiei Grohe sunt realizate in Germania, acesta fiind motivul pentru care compania intentionase sa isi reduca volumul productiei realizate in Germania de la 80% la doar 60%. Aceasta cifra este oricum ridicata, in comparatie cu companiile din industria automobilelor, afirma reprezentantul companiei.

Una dintre fabricile Grohe este situata in orasul Hemer, din regiunea Rinului de Nord. Aceasta produce robineti de inalta complexitate pentru instalatii sanitare de uz casnic.

Anul trecut, numarul lucratorilor din fabrica era de 1.000 de oameni, iar anul acesta au ramas doar 880. La anul, numarul total al salariatilor din fabrica va fi de numai 660. Reducerea de personal a fost accelerata si de faptul ca prezenta muncitorilor incepe sa fie inlocuita de roboti industriali, care tind sa preia activitatea oamenilor.

In urma cu zece ani, exista in fabrica un singur astfel de robot. Acum, pe linia de productie lucreaza 80 de astfel de roboti.

Alaturi de acestia, introducerea unei strategii de reducere a costurilor cu forta de munca a imbunatatit eficienta fabricii. Acum, angajatii fabricilor detinute de GWT sunt platiti proportional cu calitatea produselor pe care le scot de pe linia de asamblare.

Conducatorii sindicatului fabricii stiu foarte bine diferenta dintre investitiile straine, care aduc bani si creeaza locuri de munca, si fluxurile inverse de capital, cum sunt repatrierile de profit, care reduc rezervele de numerar ale companiei si, in acelasi timp, potentialul de dezvoltare al companiei.

Politica sindicatelor fata de orice noi investitori este simpla - cei care vor sa investeasca sunt bineveniti, iar cei care vor sa speculeze sau sa obtina castiguri imediate, pe seama reducerii numarului de locuri de munca, ar face bine sa mearga pentru asta in alta parte.



Finalul este fericit, cel putin pentru companie

In prezent, compania GWT si-a imbunatatit pozitia pe piata, iar situatia sa financiara s-a stabilizat. Grohe detine 5 locatii de productie in Germania si alte 4 fabrici in Portugalia, Thailanda, Canada si China.

Compania are 19 sucursale de vanzari in toata lumea, precum si birouri de reprezentare in 130 de tari. Cifra de afaceri realizata anul trecut s-a ridicat la aproape un miliard de euro, dintre care 78% a fost realizata din exporturi. Aceste rezultate i-au adus companiei GWT pozitia de cel mai mare exportator de produse sanitare din lume.

Fostii muncitori concediati din fabricile Grohe sunt acum reangajati pe perioade de pana la un an, la un salariu mai mic cu 20% decat cel avut anterior. Astfel, li se ofera sansa reintegrarii profesionale, precum si perspectivele gasirii unei noi slujbe. Partile implicate in acest plan social sunt multumite.

Compania partajeaza impreuna cu statul german costurile reangajarii muncitorilor, dar contribuie cu doar un sfert la aceste fonduri, restul fiind asigurate din bani publici.

Dincolo de toate acestea, exista o certitudine - drepturile muncitorilor sunt inca la putere in Germania.

Desi atat situatia economica a fabricii, cat si cea a muncitorilor s-a imbunatatit, conducerea companiei are inca motive de nemultumire.

Seful resurselor umane din cadrul companiei reprezinta una din vocile acestor nemultumiri: "Muncitorii din sindicatul IG Metall sunt inteligenti, dar au prea multa putere", spune el. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO