Business Internaţional

Schaeffler a preluat Continental pentru 12 mld. euro

22.08.2008, 20:25 225

Schaeffler, cel mai mare producator german de rulmenti, a preluat compania Continental, producator de anvelope si alte componente auto, in schimbul a 12,1 miliarde de euro (17,9 mil. dolari), creand astfel cel mai mare grup de pe piata mondiala de piese auto, scrie Bloomberg.
Schaeffler va plati 75 de euro pe actiune, cu 7% mai mult fata de oferta de 70,12 euro pe care a facut-o initial, insa nu va putea detine mai mult de 49,99% din actiunile Continental in urmatorii patru ani. Manfred Wennemer, CEO-ul producatorului german de anvelope cu sediul in Hanovra, s-a opus ofertei facute de catre Schaeffler si va demisiona din functia detinuta in prezent.
In urma achizitiei, Schaeffler are posibilitatea de a controla cel de-al doilea mare producator de anvelope din Europa, fara a fi nevoita sa cumpere intreaga companie si evitand preluarea datoriilor de 11 miliarde de euro pe care le-a acumulat Continental.
Compania germana de inginerie s-a folosit de optiuni pe actiuni pentru a-si majora participatia si pentru a-i forta pe cei de la Continental sa aprobe vanzarea, utilizand aproape aceeasi strategie prin care Porsche incearca preluarea Volkswagen, iar Manfred Wennemer considera ca cei de la Schaeffler au cautat sa achizitioneze producatorul de componente auto la un pret mult mai redus decat cel real.
"Continental se afla intr-o pozitie prea slaba de negociere pentru a cere o crestere importanta de pret", a afirmat Robert Heberger, analist la compania financiara Merck Finck din M?nchen, care a mai adaugat ca "au facut bine ca au acceptat oferta de 75 de euro, chiar daca in realitate pretul trebuia sa fie mai ridicat".
Titlurile Continental au scazut cu 17% in 2008, compania devenind vulnerabila la o preluare inca de anul trecut, dupa ce a acumulat pierderi de 9,5 miliarde de euro in urma achizitionarii diviziei de componente auto VDO a Siemens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO