Business Internaţional

Scenariu apocaliptic pentru economie: Iranul poate face ca preţul petrolului să urce la 440 dolari/baril

Scenariu apocaliptic pentru economie: Iranul poate face ca preţul petrolului să urce la 440 dolari/baril

Autor: Alexandru Stefan Matei

05.03.2012, 17:21 2987

Cel mai sumbru scenariu cu privire la criza petrolului pe care o poate genera Iranul vine de la Bob Bandos, CEO al companiei de logistică maritimă GAC North America, scrie Business Insider.

Bandos a declarat că "petrolierele transportă 1,8 milioane de barili pe zi prin Strâmtoarea Ormuz. Dacă această sursă este oprită, efectul va fi similar cu criza petrolului din anii '70, dar mult mai grav".

"Ce a fost atunci nici nu s-ar compara cu ar putea fi acum", mai spune Bandos, completând că efectele penuriei de petrol s-ar simţi în întreaga lume.

"Dacă experienţa embargo-ului din 1973 se repetă, preţul barilului de petrol ar putea urca la 440 de dolari".

Acest scenariu este mult mai sumbru decât cel al majorităţii băncilor. Societe Generale consideră de exemplu că preţul petrolului va urca la 200 de dolari dacă Strâmtoarea Ormuz va fi închisă.

Iranul a ameninţat că va bloca traficul maritim prin Strâmtoarea Ormuz dacă statele vestice vor continua să impună sancţiuni ţării din cauza programului său nuclear.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO