Business Internaţional

Scandalul uriaş de evaziune de la HSBC, dezgropat de mai mulţi jurnalişti de investigaţie,intră sub lupa procurorilor elveţieni

Scandalul uriaş de evaziune de la HSBC, dezgropat de mai...

Autor: Luiza Chiroiu

18.02.2015, 15:24 606

Investigaţia este condusă de procurorul general Olivier Jornot, potrivit unui comunicat emis miercuri de Procuratura din Geneva.

Săptămâna trecută, un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) a arătat că HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008.

După publicarea acestor informaţii, procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili dacă HSBC, a doua mare bancă din lume, a ajutat clienţi americani să nu îşi plătească taxele.

Potrivit raportului ICIJ, circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc.

Dintre acestea, cel mai mare cont, în valoare de 829 de milioane de dolari, era deţinut de omul de afaceri de origine română Marcel Adams şi de fiul acestuia, Sylvian Adams, şi a fost deschis în numele băncii Summit International, din Barbados, care aparţinea tot familiei Adams, potrivit Radio Canada. Marcel Adams, născut în 1920 în România, trăieşte în Canada şi conduce afaceri în domeniul imobiliar.

Jurnaliştii de la Rise Project au scris că fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, soţia fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu, cumnatul lui mircea Geoană, Ionuţ Costea, fostul acţionar la Dinamo Vladimir Cohn şi Jean Valvis au avut conturi la HSBC.

În total, banca elveţiană este acuzată că a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

HSBC a explicat că divizia din Elveţia nu a fost integrată complet în HSBC după preluarea acesteia, în 1999, ceea ce a permis persistenţa unor standarde "mult prea scăzute".

La sfârşitul săptămânii trecute, directorul executiv al HSBC a publicat în mai multe ziare britanice articole prin care îşi cerea "cele mai sincere scuze" pentru situaţia în care este implicată banca, precizând totodată că 106 dintrei cei 140 de clienţi menţionaţi în fişierele prezentate de ICIJ nu mai au conturi la HSBC în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO