Business Internaţional

Scandalul manipulării LIBOR: UBS şi-a recunoscut vinovăţia şi va fi amendată cu 1,5 mld. $ pentru fraudă

Scandalul manipulării LIBOR: UBS şi-a recunoscut vinovăţia şi va fi amendată cu 1,5 mld. $ pentru fraudă

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a fost avertizat de manipularea LIBOR încă din mai 2008. Primele sancţiuni s-au dat abia anul acesta . Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

20.12.2012, 00:02 270

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a acceptat condiţiile autorităţilor internaţionale şi va pleda "vinovat" la acuzaţii de fraudă, mită şi manipularea dobânzii LIBOR, fapte pentru care va răspunde penal şi va plăti amenzi totale de 1,5 miliarde de dolari, scrie Thomson Reuters.

Amenzile, impuse de organismele de reglemen­tare din SUA, Marea Britanie şi Elveţia, sunt de peste trei ori mai mari decât cea plătită de banca britanică Barclays în iunie, tot pentru manipularea LIBOR, dobândă interbancară folosită ca rată de referinţă la contracte financiare din întreaga lume.

UBS va plăti 1,2 miliarde de dolari autorităţilor americane, 260,2 milioane de dolari Autorităţii Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie şi 64,6 milioane de dolari Autorităţii de Supraveghere Financiară (FINMA) din Elveţia.

Potrivit FSA, cel puţin 45 de persoane au fost im­plicate în fixarea dobânzilor cu propuneri ale UBS în perioada 2005-2010. Discuţiile dintre cei implicaţi s-au purtat prin sistemul intern de comunicare al băncii, dar nu au fost descoperite niciodată de departamentul de control intern, în pofida a cinci audituri. Mani­pu­larea devenise ceva deschis şi era considerată o practică normală de business de către mulţi dintre cei implicaţi, arată autoritatea britanică de reglementare.

Pe lângă traderii care încercau să influenţeze dobânda interbancară pentru a profita din propriile plasamente şi operaţiuni, unii directori ai UBS instruiau angajaţii să menţină propunerile pentru calcularea LIBOR la un nivel scăzut şi astfel să dea impresia că banca era mai sănătoasă financiar decât în realitate. După începutul crizei financiare, manage­mentul UBS a cerut angajaţilor să "apere firma pe aceste pieţe sensibile." FSA apreciază că toate propunerile UBS pentru stabilirea LIBOR şi a echivalentului său în Eu­ropa, EURIBOR, între 2005 şi 2010, sunt suspecte din cauza amplorii implicării băncii în manipularea ratei.

Acordul UBS cu autorităţile va fi probabil urmat la scurtă vreme de alte înţelegeri între bănci şi reglementatori pentru închiderea investigaţiilor în cazul LIBOR. Peste 20 de bănci şi dealeri sunt vizaţi de ancheta internaţională declanşată în urma scan­dalului care a pătat credibilitatea dobânzii interban­care londoneze ca rată de referinţă pentru instrumen­tele financiare.

Suspiciunile planau asupra afacerilor necurate cu LIBOR din 2008

Deşi frauda şi complicitatea băncilor din consiliul care stabileşte LIBOR au ieşit la iveală de-abia anul acesta, suspiciuni existau încă din 2008. În luna mai a acelui an, Timothy Geithner, atunci preşedinte al ramurii Federal Reserve din New York şi în prezent Secretarul Trezoreriei SUA, fusese informat că băncile respective ar fi manipulat LIBOR pentru a obţine profituri mai mari din tranzacţii. Anterior, oficialii băncii centrale americane bănuiau doar că băncile anunţau costuri de împrumut "periate" în încercarea de a ascunde adevărata situaţie financiară în contextul crizei globale, potrivit unor emailuri interne ale Fed obţinute de Financial Times.

Fed a transmis la vremea aceea guvernatorului Băncii Angliei, Mervyn King, o serie de recomandări pentru reforma sistemului de stabilire a LIBOR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO