Business Internaţional

Scandalul LIBOR: şapte mari bănci, printre care JP Morgan şi Citigroup, citate de procurori în ancheta din SUA

 Scandalul LIBOR: şapte mari bănci, printre care JP Morgan şi Citigroup, citate de procurori în ancheta din SUA
17.08.2012, 00:02 615

Procurorii americani au citat şapte bănci cu operaţiuni globale, printre care JP Morgan, Citigroup, Deutsche Bank şi UBS, pentru a da explicaţii într-o anchetă privind manipularea dobânzilor LIBOR în urma căreia ar putea rezulta acuzaţii de natură penală, potrivit presei internaţionale.

Celelalte bănci luate în colimator de justiţia americană sunt RBS, HSBC şi Barclays, toate din Marea Britanie. Deutsche Bank este cea mai mare bancă germană, iar UBS este una dintre principalele instituţii de credit din Elveţia. JP Morgan şi Citigroup sunt din SUA, scrie BBC.

Citaţiile au fost trimise de Eric Schneiderman, procurorul general al statului New York, în cadrul unei anchete pe care a lansat-o împreună cu procurolul general din Connecticut. Procurorii vor să descopere dacă băncile au conspirat pentru a manipula LIBOR, afectând astfel investitorii şi datornicii din cele două state.

Investigaţia face parte dintr-o serie mai mare de anchete iniţiate în ţări precum Marea Britanie, Canada şi Japonia şi în care sunt implicate mari grupuri bancare.

Ancheta lui Schneiderman iese însă în evidenţă prin posibilitatea procurorului de a folosi una dintre cele mai puternice unelte de urmărire penală, care-i permite să cerceteze pe oricine face afaceri în New York şi să deschidă procese în faţa instanţei fără a fi obligat să demonstreze că acuzatul a intenţionat să fraudeze. Instanţele de judecată din New York definesc frauda ca "orice practică înşelătoare care contravine regulilor simple ale onestităţii obişnuite". Majoritatea marilor bănci din întreaga lume au operaţiuni în districtul Manhattan, unde se găseşte celebrul bulevard Wall Street. Rolul oraşului de centru financiar global a dat autorităţilor puteri mai mari în a acuza băncile, potrivit Financial Times.

Dobânda LIBOR este folosită ca referinţă pentru evaluarea unor produse financiare de mii de miliarde de dolari. Acuzaţiile de natură penală ar putea face mai temeinice procesele civile intentate de investitorii care cer despăgubiri pentru eventualele pierderi cauzate de manipularea dobânzilor.

"Aceasta este prima dată când vedem un caz în care se încearcă dovedirea conspiraţiei. Dacă se dovedeşte, amenzile s-ar putea ridica la sute de milioane", a spus Ralph Silva, analist la SRN.

El consideră că în urma anchetelor se vor produce schimbări serioase în managementul celor mai mari bănci ale lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO