Business Internaţional

Scandalul care împarte Silicon Valley în două: Google ar putea datora 8,8 miliarde de dolari gigantului Oracle

Scandalul care împarte Silicon Valley în două: Google...

Autor: Alex Ciutacu

01.04.2018, 20:13 968

Google ar putea datora miliarde de dolari, pentru că a folosite codul de programare Java, deţinut de Oracle, în cadrul sistemului de operare Android, potrivit Bloomberg.

Utilizarea Java pentru dezvoltarea Android a mers prea departe şi a fost o încălcare a drepturilor de autor ale Oracle, a transmis Curtea Federală de Apel din Statele Unite. Cazul – început în 2010 – a rămas pe mâna unui tribunal federal din California, care trebuie să determine cât ar trebui să plătească compania Alphabet ca despăgubiri.

Oracle încearcă să obţină 8,8 miliarde de dolari, dar suma ar putea creşte. Google şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia instanţei şi a transmis că ia în considerare să facă apel.

Disputa, care ar putea avea implicaţii masive pentru întreaga industrie de software, a împărţit Silicon Valley în două tabere: cei care dezvoltă coduri care ajută software-ul să funcţioneze şi cei care dezvoltă software şi susţin că „utilizarea îndreptăţită” a codurilor este o excepţie în cadrul legii drepturilor de autor.

„Este o decizie foarte importantă cu privire la problema drepturilor de autor”, a spus avocatul Mark Schonfeld de la casa de avocatură Burns&Levinson din Boston, care urmăreşte cazul, dar nu este implicat. „Este foarte, foarte important pentru industria de software. Cred că acest caz va ajunge la Curtea Supremă, încât Curtea Federală a luat o decizie foarte controversată”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO