Business Internaţional

Scandal monstru la Dove. Companie, acuzată de rasism, îşi cere scuze: „Videoclipul a dorit să spună că spălarea corpului cu Dove este pentru fiecare femeie, o celebrare a diversităţii, dar am greşit”

Scandal monstru la Dove. Companie, acuzată de rasism,...

Autor: Dragoş Dinu

10.10.2017, 19:59 1716

După ce, luna trecută, supermarketul Lidl s-a confruntat cu reacţii acerbe în condiţiile în care a decis să retuşeze imaginea de pe produsele lor cu tematică grecească, acum Dove primeşte critici dure după ce a difuzat o campanie publicitară pe Facebook, pentru un produs de spălare a corpului, în care o femeie de culoare se transformă într-o femeie albă, potrivit Reuters.  

Dove a şters videoclipul şi şi-a cerut scuze în urma criticilor. Clipul video de doar câteva secunde, care a fost publicat vineri pe pagina Dove din America, a reamintit câtorva utilizatori de reclamele rasiste pentru săpun din secolele anterioare, în care oamenii de culoare îşi curăţau pielea pentru a deveni albi.

Scuzele companiei nu au reuşit să pună capăt debitului mare de critici, iar unii utilizatori de pe reţelele de socializare cer boicotarea firmei Dove.

În Marea Britanie, controversa a fost discutată proeminent în emisiunile televizate, unde invitaţii au dezbătut cum anume a trecut clipul video de procesul de aprobare al companiei şi dacă acesta indică o problemă mai largă a rasismului în marketing. Dove a refuzat să spună cum de a fost aprobată reclama.

Pe Twitter, oamenii au inclus în postări hashtagul #BoycottDove, care a apărut pentru prima dată în rândul utilizatorilor din Statele Unite, iar mai apoi în mai multe limbi europene.

„Pe scurt, rasismul se întoarce la modă, iar brandurile doresc să beneficieze de acest fapt”, a scris un utilizator în limba franceză pe o pagină de socializare.

În clipul complet, o femeie de culoare şi-a scos tricoul pentru a deveni o femeie albă, ca mai apoi femeia albă să se transforme, la rândul ei, într-o femeie asiatică.

„Videoclipul a dorit să spună că spălarea corpului cu Dove este pentru fiecare femeie, o celebrare a diversităţii, dar am greşit”, a declarat Dove.

Nu este prima dată când Dove comite o astfel de greşeală. În anul 2011, compania a provocat reacţii negative în urma unei reclame în care arăta două femei, una de culoare, iar cealaltă albă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO