Business Internaţional

Scaderea rublei este departe de final

21.12.2008, 17:05 14

Rubla a suferit cea mai puternica depreciere saptamanala din ultimii noua ani in raport cu euro, dupa ce banca centrala (Bank Rosii) a accelerat procesul de devalorizare a monedei pentru a proteja rezervele nationale in fata unui declin de 26% a pretului petrolului, scrie Bloomberg.

Moneda nationala a Rusiei s-a depreciat saptamana trecuta cu 5,9%, cel mai semnificativ declin din septembrie 1999 pana astazi, vineri fiind tranzactionata la un pret de 39,2246 ruble/euro. Bank Rosii a majorat banda de variatie de doua ori pentru a permite rublei sa fluctueze negativ cu inca 3,8% in raport cu cosul valutar alcatuit din euro si dolari.
Rubla a pierdut 17% in fata dolarului de la inceputul lui august, cand conflictul cu Georgia, criticat pe plan international, scaderea record a pretului titeiului si cea mai grava criza financiara globala anterioara Marii Recesiuni au alimentat retragerea din Rusia a unor investitii de peste 200 mld. dolari (137 mld. euro), potrivit BNP Paribas.
Bank Rosii a vandut masiv valuta pentru a atenua colapsul rublei, reducand rezervele internationale ale Rusiei cu 163 mld. dolari sau 27%.
"Consider ca vom asista la apogeul devalorizarii in urmatoarele trei luni", a afirmat Martin Blum, presedinte al departamentului de piete emergente si strategii valutare din cadrul diviziei vieneze a UniCredit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO