Business Internaţional

Scaderea puternica a dolarului - subiect fierbinte in cadrul intalnirii G10

12.01.2004, 00:00 16

Cea de-a noua saptamana consecutiva de depreciere a dolarului, incheiata ieri, a adus moneda americana la un nou minim istoric, pe masura ce statisticile modeste privind economia Statelor Unite au indepartat tot mai mult perspectiva unei cresteri a ratei de dobanda in SUA.
"Pragul de 1,30$ pare mult prea usor de atins", a declarat un analist la Deutsche Asset Management, dupa ce dolarul a incheiat saptamana la 1,2818 $/euro. Euro si-a atins momentul suprem de glorie la 1,287 $, cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice in 1999, dupa ce in 2003 a avansat fata de dolar cu 18 procente.
Traderii au vandut cantitati mari de dolari la scurt timp dupa ce Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene(BCE), a sugerat ca moneda euro isi poate continua consolidarea fara a afecta serios economia europeana, pe masura ce invigorarea cererii la nivel mondial va contracara in mare parte impactul fluctuatiilor valutare.
Un raport elaborat la finele saptamanii trecute de guvernul american a scos in evidenta faptul ca in luna decembrie au fost create doar 1.000 de locuri de munca, fata de cele 150.000 anticipate de marea masa a economistilor. Situatia i-a facut pe analisti sa creada ca oficialii americani nu se vor gandi prea curand la o majorare a ratei de dobanda, fiind asteptata o continuare a pierderii interesului pentru moneda americana.
Moneda nipona a incheiat saptamana in crestere cu 0,2% fata de dolar, in ciuda interventiilor hotarate ale autoritatilor nipone, care au vandul in sedinta de vineri, potrivit unor analisti, o suma de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a impiedica aprecierea yenului.
Lira sterlina a stabilit, vineri, pentru a doua zi consecutiv, un nou maxim fata de dolar pentru ultimii 11 ani, la 1,8373 $, in contextul apetitului scazut al investitorilor pentru moneda americana si anticiparii unei interventii Bancii Angliei de majorare a ratelor dobanzilor.
Avansul a neglijat informatiile privind cresterea peste asteptari a deficitului comercial din Marea Britanie. Deficitul comercial inregistrat de Marea Britanie in noiembrie 2003 a crescut in mod neasteptat fata de luna precedenta, de la 4,25 miliarde de lire sterline la 4,41 miliarde de lire.



G10 cantareste euro
Grupul celor 10 guvernatori ai bancilor centrale din cele mai influente state vor discuta astazi la Basel, in Elvetia, despre amenintarea pe care o reprezinta deprecierea puternica a dolarul american pentru economia Europei si a Japoniei.
" Guvernatorii vor afirma cu certitudine ca o continuare a caderii dolarului nu mai va fi acceptata", a declarat Janwillem Acket, economist sef la Julius Baer in Zurich.
Aceasta atitudine este motivata si de decaratiile din urma cu cateva zile ale presedintelui BCE, Jean Claude Trichet, care, pentru prima data in mandatul sau, a recunoscut ca un euro prea puternic afecteaza negativ pe exportatori.
Intrunirea guvernatorilor, care reprezinta SUA, Canada, Italia, Germania, Franta, Marea Britanie, Japonia, Olanda, Belgia, Suedia si Elvetia, se va desfasura la Banca Reglementelor Internationale.
In cadrul ultimei sedinte, BCE, similar Bancii Angliei, a pastrat ratele dobanzii de referinta neschimbate, cu intentia clara de a oferi un stimul economiei.
Bancherii vor purta de asemenea negocieri si in jurul noilor  reglementari internationale privind creditarea, dupa ce Comitetul de la Basel a decis anul trecut asupra unor capitole precum pierderile potentiale, cartile de credit si operatiunile de protejare a activelor. Noile reguli privind supravegherea bancara, denumite Basel II, vor fi puse la punct pana la mijlocul lui 2004 si vor intra in vigoare in 2006. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO