Business Internaţional

Scaderea profiturilor companiilor americane duce cea mai mare economie din lume la un pas de recesiune

10.12.2007, 19:12 16

Profitabilitatea corporatiilor americane se afla in recesiune, intreaga economie riscand sa le urmeze exemplul, scrie Bloomberg. Scaderea vanzarilor si cresterea costurilor pentru energie si forta de munca au determinat companiile americane, de la Bearn Stearns pana la Pitney Bowes, sa-si reduca cheltuielile si sa recurga la concedieri masive.
Eforturile acestora de a impiedica erodarea continua a profiturilor mareste riscul ca intreaga economie americana, deja slabita de cel mai accentuat declin al pietei imobiliare din ultimii 16 ani, sa intre in recesiune.
"Recesiunea in ceea ce priveste profitabilitatea companiilor a sosit", spune David Rosenberg, economist la banca Merill Lynch. "Cel mai probabil, in 2008 vom asista la recesiunea intregii economii", a adaugat el.
Profitul total al companiilor, masurat de Departamentul Comertului, a inregistrat, in trimestrul trei, o scadere de 19,3 miliarde de dolari fata de trimestrul doi, dupa ce veniturile de pe piata americana au coborat cu 41,2 miliarde de dolari. Pierderile inregistrate pe piata americana au fost insa compensate de exporturile impulsionate de deprecierea monedei americane. Iar ultimul trimestru anunta rezultate si mai dezastruoase.
"In trimestrul anterior tendinta s-a modificat, dar in sensul unei inrautatiri a situatiei", a declarat Joseph Quinlan, strateg al Bank of America.
"Declinul veniturilor inregistrate in urma activitatilor de pe piata americana este intr-o faza incipienta, avand capacitatea de a deveni suficient de puternic pentru a inabusi valoarea exporturilor", a adaugat el.
Caterpillar, cel mai mare producator mondial de buldozere si excavatoare, a socat investitorii in momentul in care a anuntat, in octombrie, ca estimeaza ca anul viitor economia americana se va afla "aproape de sau chiar in recesiune". In acelasi timp, Ford Motor, cel de-al doilea mare producator de automobile din SUA, isi arata optimismul, directorul executiv al companiei, Alan Mulally, declarand ca "exista motive suficiente pentru a gandi pozitiv".
Profitul celor 500 de companii incluse in indicele Standard & Poor's a inregistrat o scadere de 25% pe actiune in trimestrul trei, acesta fiind cel mai accentuat declin din ultimii cinci ani. Castigurile companiilor ar putea cobori cu 30% in ultimul trimestru al anului, in urma cresterii nivelului pierderilor cauzate de investitiile gresite, considera David Wyss, economistul-sef al firmei de rating Standard & Poor's.
Profitul operational al companiilor din indicele S&P 500 ar putea inregistra, in ultimul trimestru, o incetinire a ritmului de crestere, ajungand pana la 1,1%. Luna trecuta, analistii estimau o crestere de 8,8%, dupa scaderea de 2,5% inregistrata in trimestrul anterior.
Chiar daca profiturile companiilor au inceput sa se ingusteze, nu inseamna ca automat economia va intra in recesiune, spune Steven Wieting, analist la Citigroup Global Markets. In ultima perioada de expansiune economica, profiturile au inceput sa se contracte inca de la sfarsitul lui 1997, insa nu am asistat la o recesiune decat incepand cu martie 2001, a adaugat el.
Insa diferenta dintre ceea ce s-a intamplat atunci si situatia actuala consta in faptul ca mare parte din pierderile trimestrului precedent au fost inregistrate in sectorul financiar, unde profitul operational a coborat, in medie, cu 25%, dupa ce institutiile financiare au fost puternic afectate de pierderile legate de creditele subprime. Analistii estimeaza ca declinul pietei financiare ar putea depasi 25% in trimestrul patru.
Declinul sectorului financiar are un impact major asupra economiei in ansamblu, din moment ce institutiile de profil renunta la o parte din angajati, isi reduc cheltuielile si inaspresc conditiile de creditare.
Marile institutii financiare americane, printre care Bank of America, JP Morgan, si Citigroup, au anuntat deja reducerea numarului angajatilor cu peste 25.000 de oameni pana acum, Gustavo Dolfino, presedintele firmei de consultanta Whiterock Group, declarand ca se asteapta la o crestere semnificativa a acestei cifre.
Economistii estimeaza ca datele oficiale, care vor fi date publicitatii la inceputul acestei luni, ar putea indica o rata a angajarii de 70.000 de oameni in octombrie, in scadere fata de 166.000, cat s-a inregistrat in luna precedenta.
"Estimam o scadere semnificativa a ratei angajarii si a cheltuielilor pentru echipamente", a declarat Allen Sinai, economistul-sef al Decision Economics.
Reducerea cheltuielilor companiilor a afectat vanzarile Cisco Systems, cel mai mare producator mondial de echipamente de telecomunicatii, in timp ce perspectivele negative au condus la o scadere de 17% a pretului actiunilor companiei.
John Chambers, directorul executiv al companiei, a declarat ca situatia actuala este cauzata, in principal, de scaderea comenzilor din partea primilor 25 de clienti ai companiei, printre care se numara si opt institutii financiare.
Pittney Bowes a invinovatit, de asemenea, situatia de pe piata internationala de creditare pentru scaderea de 14% a profitului net, inregistrata in trimestrul trei. Compania, cel mai mare producator de contoare, a anuntat reducerea numarului de angajati cu 1.500 de oameni. Insa cea mai grava lovitura inregistrata de economia americana de pe urma declinului sectorului financiar ar putea fi legata de inasprirea conditiilor de creditare. Banca centrala americana a anuntat luna trecuta ca bancile au devenit din ce in ce mai reticente in a acorda credite atat companiilor, cat si consumatorilor individuali. Analistii estimeaza ca ingustarea conditiilor de creditare ar putea continua.
Conditiile de pe piata de creditare ar putea conduce la inrautatirea situatiilor companiilor precum Brunswick, producatorul ambarcatiunilor Bayliner. Firma a anuntat deja concedierea a 170 dintre angajatii sai, oficialii companiei considerand declinul pietei ambarcatiunilor ca fiind cel mai accentuat din 1965 pana acum. De asemenea, declinul pietei americane a inceput sa fie resimtit si de companiile straine - o schimbare radicala fata de tendintele recente, cand firmele americane beneficiau de pe urma intaririi companiilor externe.
Compania suedeza Ericsson, cel mai mare producator mondial de retele wireless, si-a revizuit la sfarsitul lunii trecute tinta de profit pentru ultimul trimestru, dupa o scadere semnificativa a cererii de pe piata europeana si nord-americana. De asemenea, Signet Group, cel mai mare retailer mondial de bijuterii, a declarat pe 27 noiembrie ca declinul pietei americane ar putea reduce estimarile privind profitul companiei.
Wolseley, cel mai mare distribuitor de instalatii sanitare si termice, a anuntat reducerea numarului angajatilor filialei sale americane cu 13.000 de oameni, invocand faptul ca declinul pietei imobiliare americane a condus la reducerea cu 15% a profitului companiei.
"Avand in vedere evolutia din ultimele 12 luni, piata americana incepe sa fie din ce in ce mai greu de controlat", considera, Chip Hornsby, directorul executiv al companiei britanice Reading.

Probleme pentru SUA
Profitul total al companiilor, masurat de Departamentul Comertului, a inregistrat, in trimestrul trei, o scadere de 19,3 miliarde de dolari fata de trimestrul doi.
Caterpillar, cel mai mare producator mondial de buldozere si excavatoare, a socat investitorii in momentul in care a anuntat, in octombrie, ca estimeaza ca anul viitor economia americana se va afla "aproape de sau chiar in recesiune".
Profitul celor 500 de companii incluse in indicele Standard & Poor's a inregistrat o scadere de 25% pe actiune in trimestrul trei, acesta fiind cel mai accentuat declin din ultimii cinci ani.
Marile institutii financiare americane, printre care Bank of America, JP Morgan, si Citigroup, au anuntat deja reducerea numarului angajatilor cu peste 25.000 de oameni pana acum.
Banca centrala americana a anuntat luna trecuta ca bancile au devenit din ce in ce mai reticente in a acorda credite atat companiilor, cat si consumatorilor individuali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO