Business Internaţional

Scaderea preturilor locuintelor din UK, la maximul ultimilor 16 ani

02.07.2008, 16:55 14

Preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut in iunie cu cea mai mare rata anuala din ultimii 16 ani, amplificand criza prin care trece sectorul imobiliar, scrie Bloomberg. Aceasta scadere drastica a preturilor urmeaza aceleasi linii ca si criza imobiliara din Statele Unite, iar analistii britanici se tem ca tara se apropie de o perioada de recesiune economica.
Potrivit Nationwide Building Society, companie aflata pe locul patru in topul creditorilor ipotecari din Marea Britanie, fenomenul este cauzat in special de conditiile extrem de restrictive de obtinere a creditelor impuse de bancile englezesti.
Pretul mediu de vanzare a unei locuinte a scazut cu 6,3% comparativ cu anul trecut si cu 0,9% in iunie fata de luna mai, atingand un nivel de 218.503 euro (343.278 dolari).
Actiunile companiilor britanice de real estate au avut cea mai slaba perioada din ultimii 20 de ani in lunile aprilie, mai si iunie ale lui 2008, iar potrivit declaratiilor guvernatorului Bancii Angliei, Mervyn King, previziunile nu sunt deloc favorabile nici in ceea ce priveste piata imobiliara. Tendinta de scadere a pretului locuintelor s-a mentinut pentru a opta luna consecutiv, dar declinul a incetinit fata de scaderea lunara de 2,5% din mai, cea mai mare din 1992 incoace. Si actiunile dezvoltatorilor imobiliari au avut de suferit, titlurile Taylor Wimpey, cea mai mare companie de constructii din Marea Britanie, scazand cu 4%.
Numarul creditelor ipotecare acordate in mai a scazut cu aproximativ 15.000, la cel mai mic nivel din ultimii noua ani, fata de luna aprilie, cand acestea se ridicau la o cifra de circa 57.000 de credite, iar indicele increderii consumatorilor britanici a atins nivelul minim record de - 34 de puncte in iunie, aproape de nivelul inregistrat in 1990, atunci cand Margaret Thatcher a demisionat din functia de prim-ministru.
Pe langa toate acestea, economia britanica se confrunta si cu cea mai ridicata inflatie din ultimii zece ani, nivelul preturilor inregistrand o crestere cu 3,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO