Business Internaţional

Scaderea pretului petrolului ii readuce pe investitori pe burse

29.05.2008, 16:46 11

Pretul petrolului a atins un minim saptamanal pe fondul temerilor ca nivelul ridicat al preturilor la carburanti va duce la o scadere a cererii chiar in mijlocul sezonului vacantelor din Statele Unite, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, increderea consumatorilor americani a inregistrat in mai cel mai scazut nivel din octombrie 1992. Pretul mediu la pompa al benzinei in Statele Unite a atins un maxim istoric pe 26 mai, conducand la o scadere a cererii. Cererea de petrol atinge nivelul maxim vara cand americanii pleaca in concediu.
"Pretul ridicat al carburantilor ii afecteaza acum intr-un final pe oamenii obisnuiti", a declarat Robert Laughlin, broker in cadrul firmei MF Global din Londra. "Economiile din intreaga lume se confrunta cu probleme acum, datele privitoare la increderea consumatorilor din Statele Unite, Germania si Franta indicand toate minime record."
Pe 27 mai, petrolul a inregistrat o scadere de peste 3 dolari pe baril, cea mai pronuntata scadere de o zi consemnata de pe 29 aprilie, pana la 128,85 dolari.
"Increderea consumatorilor este practic extrem de scazuta, ceea ce duce cu gandul la o viitoare corectie a preturilor la petrol", a declarat Benjamin Louvet, din cadrul PRIM'Alternative Investment.
Pretul petrolului Brent cu livrare in luna iulie se situa la 126,50 dolari pe baril, in scadere cu 1,81 dolari. Acesta a scazut cu 4,06 dolari, sau 3,1%, pana la 128,31 dolari pe 27 mai, cel mai pronuntat declin din 31 martie.
Consumul de carburanti s-a situat in medie la 20,3 milioane de barili pe zi in Statele Unite in decurs de patru saptamani pana pe data de 16 mai, in scadere cu 1,3% fata de anul anterior, conform datelor furnizate de Departamentul de energie.
In urma scaderii pretului la petrol, actiunile europene au consemnat cresteri, in frunte cu cele ale companiilor aeriene si ale retailerilor.
"Petrolul reprezinta cea mai mare preocupare pe piata din punctul de vedere al inflatiei si impactului asupra cresterii economice", a declarat Ed Wallace, din cadrul Gartmore Investment Management din Londra.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a castigat 0,5 puncte procentuale pana la 318,66 puncte, in conditiile in care 15 din 18 grupuri industriale au avansat. Actiunile British Airways, a treia mare companie aeriana din regiune, si cele ale lantului de supermarketuri J Sainsbury au avansat dupa ce petrolul a scazut cu peste 2 dolari pe baril.
Indicele european Stoxx Retail a incheiat saptamana trecuta la cel mai scazut raport pret/castiguri din 2004 incoace, conform datelor Bloomberg.
Grupul Friends Provident a consemnat cea mai importanta crestere a actiunilor din randul asiguratorilor dupa ce JPMorgan Chase a recomandat achizitionarea actiunilor sale.

Petrolul, in scadere
Pretul petrolului a atins un minim saptamanal pe fondul temerilor ca nivelul ridicat al preturilor la carburanti va duce la o scadere a cererii chiar in mijlocul sezonului vacantelor din Statele Unite
Increderea consumatorilor americani a inregistrat cel mai scazut nivel din octombrie 1992 pe 27 mai
Actiunile europene au consemnat cresteri, in frunte cu cele ale companiilor aeriene si ale retailerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO