Business Internaţional

Savanţii din China testează tehnologie sovietică pentru un submarin care să să deplaseze cu viteza sunetului

Savanţii din China testează tehnologie sovietică...

Autor: Alexandru Nanu

26.08.2014, 17:32 435

Este posibil ca distanţa dintre Shanghai şi San Francisco să fie parcursă pe sub apă în doar două ore ? Este posibil, potrivit Institutului de Tehnologie din Harbin, care este în curs de dezvoltare a unui submarin supersonic, capabil de a călători cu viteza de aproape 5.800 km/h . Folosind progresele în tehnologie, institutul a făcut tot ce este posibil pentru a dezvolta submarine sau torpile care se pot deplasa pe sub apă cu viteza sunetului, scrie Inhabitat citat de Business Insider.


Apa creează o forţă de frecare mult pestea cea a aerului, cu care avioanele nu au de a face, astfel încât vehiculele de apă nu au fost în măsură, până acum, să se deplaseze la fel de repede ca avioanele. În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a dezvoltat o tehnologie care permite protejarea submarinelor de o bulă de aer pentru a preveni forţa de frecare cu apa. Până acum, limitările tehnologice au împiedicat conceptul să fie utilizat până acum pentru altceva în afară de torpile.

 
Oamenii de ştiinţă chinezi susţin însă că au descoperit o modalitate în jurul acestei limitări şi deşi tehnologia nu este definitivată, ar putea contribui la atingerea unor viteze mult mai mari în mediul subacvatic în viitor. Descoperirea ar putea însemna, de asemenea, o veste bună pentru înotători, pentru că aceeaşi tehnologie poate fi, teoretic, utilizată pentru a reduce rezistenţa la frecare a costumelor de înot.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO