Business Internaţional

Sase tari europene se confrunta cu criza imbatranirii populatiei

17.10.2006, 13:39 30

Finantele publice din sase tari ale Uniunii Europene se afla intr-o situatie riscanta din cauza imbatranirii societatii, a avertizat Joaquin Almunia, comisarul afacerilor monetare al Uniunii Europene, scrie International Herald Tribune.
Almunia a precizat ca Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Slovenia si Portugalia sunt in cel mai mare pericol de avea o criza financiara pe termen mediu sau lung. In cazul celor trei mari economii ale Europei, Marea Britanie, Franta si Germania, riscul este mediu.
Almunia a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult pentru a pregati finantele publice in cazul unui soc demografic. Fara schimbarea politicilor, datoria medie raportata la Produsul Intern Brut (PIB) pentru toate tarile membre ale Uniunii Europene va creste de la 60 de procente la aproape 200 de procente pana in 2050.
Intre timp, efectele imbatranirii populatiei ar putea cauza scaderea ratei anuale de crestere a economiilor cu 1%. Intr-un raport al capacitatii de sustinere a finantelor publice europene, Bruxellesul spera sa exercite presiune asupra guvernelor nationale pentru a avea bugete echilibrate sau chiar excedente pe termen mediu.
In ultimii cinci ani, Marea Britanie, Franta, Germania si Italia au avut deficite anuale mai mari de 3 procente din PIB, situatie despre care Almunia crede ca va duce la mari probleme.
El va sustine "o strategie pe trei planuri" pentru a reda finantele domeniului public, inclusiv detinerea unor bugete echilibrate care sa reduca datoriile publice la o rata accelerata. Ratele de angajare, 63% in 2004, ar trebui sa creasca catre tinta de 70% a Uniunii Europene, cu pastrarea angajatilor de varsta inaintata.
Almunia va solicita eforturi reinnoite pentru a reforma pensiile, sistemul de sanatate si sistemele de ingrijire a celor cu nevoi speciale. La inceputul acestei saptamani el a declarat: "Provocarea este considerabila si a ramane inactiv nu e o optiune. Capacitatea noastra de a coopera cu impactul imbatranirii depinde de vointa noastra politica de a aplica astazi reformele necesare".
Almunia spune ca Grecia, Ungaria si Portugalia trebuie sa isi intareasca sistemele fiscale urgent. Unele tari se confrunta cu o crestere a cheltuielilor publice de 5% pe an din cauza imbatranirii. Cu toate acestea, Germania, Franta, Austria, Italia si Suedia au facut pasi uriasi in reformarea sistemelor de pensii. Vladimir Spidla, comisarul european al fortelor de munca, este alaturi de Almunia in incercarea de a rezolva aceasta problema.
El a declarat ca va fi usor pentru oameni sa impace viata de familie si cea profesionala si sa mareasca ratele de natalitate pentru a stopa declinul populatiei. Va cere oamenilor in varsta sa fie pregatiti pentru a lucra si pentru a primi calificari noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO