Business Internaţional

Şase sfaturi pentru a vă rotunji bugetul înainte de finalul anului

Şase sfaturi pentru a vă rotunji bugetul înainte de finalul anului

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

18.12.2011, 16:46 2051

Rata şomajului rămâne ridicată, iar indicele preţului de consum a crescut cu 3,5% în intervalul de 12 luni încheiat în octombrie. De asemenea, un alt aspect la care investitorii trebuie să fie atenţi este criza datoriilor europene, cu potenţial extrem de periculos. Chiar şi în aceste condiţii, sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia financiară anul viitor. Bloom­berg a cerut sfatul mai multor consul­tanţi financiari şi experţi în domeniu, iar cele ce urmează sunt sugestiile lor.

Protejaţi-vă creditul

Când cumpăraţi cadouri de sărbători, rezistaţi tentaţiei de a obţine reduceri care implică cardurile de credit oferite de magazin. De obicei, aceste carduri oferă linii de credit foarte mici, dar "rate ale dobânzii foarte mari", spune Adrian Nazari, fondatorul Credit Sesame, un site de cumpărături. Simpla solicitare a unui card poate afecta scoringul creditului, deoarece fiecare cerere de credit acţionează împotriva ta. Acest lucru te poate afecta foarte serios dacă intenţionezi să contractezi sau să refinanţezi un credit ipotecar, spune Nazari.

Plata impozitelor la momentul oportun

Se spune că pentru piaţa imobiliară cele mai importante trei considerente sunt "locaţia, locaţia şi locaţia". În pri­vinţa impozitelor, acesta este "mo­men­tul oportun", spune Jennifer Im­mel, planificator în cadrul PNC Wealth Management. Amânarea încasării veni­turilor sau a deducerilor pentru 2012 sau plata lor anticipată în 2011 poate însemna o diferenţă semnificativă în factura fiscală.

Cel mai bun moment depinde de circumstanţe, dar ai în vedere că în 2013 impozitele vor creşte. S-ar putea plăti în mod intenţionat mai multe impozite în 2011 şi 2012 dacă acest lucru va con­tribui la reducerea sarcinii fiscale în 2013.

Donaţi

Dacă îţi detaliezi impozitele, o donaţie la finalul anului pentru fundaţiile de caritate ar putea diminua nivelul impozitelor plătite. Nu eşii sigur ce fundaţie de caritate să alegi? Poţi depune numerar sau poţi investi într-un fond al donatorilor care îţi permite să beneficiezi de reducerile fiscale anul acesta. După aceea poţi direcţiona fondurile către fundaţia de caritate pe care o doreşti.

Verificaţi documentele

Sfârşitul anului este momentul prielnic să te gândeşti la ceea ce s-a schimbat în viaţa ta - achiziţii sau vânzări de proprietăţi - şi să te asiguri că toate sunt reflectate în documentele importante.

Verificaţi poliţele de asigurare: dacă ai renovat casa anul acesta, poliţa de asigurare acoperă întreaga valoare a casei?

Nu uita să modifici numele beneficiarului în contractul de asigurare sau în planul de pensionare după divorţ sau după ce te-ai recăsătorit.

Ajustaţi planurile de pensionare

Finalul anului este ultima şansă a angajatului să direcţioneze o parte importantă din salariu în contul individual de pensionare.

Stabiliţi un buget pentru anul viitor

Analizaţi cheltuielile din ultimul an şi hotărâţi dacă trebuie să vă ajustaţi bugetul pentru anul viitor, recomandă Shomari Hearn de la Palisades Hudson Financial Group. Deşi este important să nu fii foarte strict, pot exista cheltuieli care se pot diminua, spune acesta.

Joanne Woiteshek de la Interactive Financial Adviser încurajează eco­nomisirea cerându-le clienţilor săi să-şi stabilească anumite obiective, de exemplu vacanţe sau cadouri, şi să transfere automat lichidităţi în conturi de economii specifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO